Για συκοφαντική δυσφήμιση δικάζονται, Τετάρτη στο αυτόφωρο, Κουρτάκης-Τζένος

 

Ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση  άσκησε η εισαγγελέας εναντίον του εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη και του διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένου. Οι δύο δημοσιογράφοι θα δικαστούν αύριο Τετάρτη από το Β΄ Αυτόφωρο Μονομελές και ως τότε κρατούνται.

Η εισαγγελέας δεν άσκησε δίωξη για κακουργηματική εκβίαση, όπως ζητούσε στη μήνυσή του ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Είχε προηγηθεί η σύλληψη του Παναγιώτη Τζένου στα γραφεία της εφημερίδας ενώ ο Γιάννης Κουρτάκης παρουσιάστηκε λίγο αργότερα αυτοβούλως στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών όπου ακολουθήθηκε η τυπικά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία της σύλληψης.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων τους εγκαλεί, ότι επιτέθηκαν στον ίδιο μέσω του ανήλικου παιδιού του από τον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM 90,1, προκειμένου να αποσύρει κατηγορίες για τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Παναγιώτης Τζένος συνελήφθη στα γραφεία της εφημερίδας ενώ ο Γιάννης Κουρτάκης παρουσιάστηκε αργότερα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών όπου ακολουθήθηκε η τυπικά προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία της σύλληψης.

Οι δύο υπεύθυνοι του ομίλου των «Παραπολιτικών» παραμένουν υπό κράτηση μέχρι αύριο Τετάρτη.

Βορίδης: Χούντα της Αριστεράς-Καμία δίωξη για εκβίαση

Ο βουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος των δύο δημοσιογράφων Μάκης Βορίδης σε δηλώσεις του κατήγγειλε προνομιακή μεταχείριση Καμμένου από τις Αρχές κάνοντας λόγο για χούντα της Αριστεράς. «Κατόπιν εγκλήσεως του κ. Πάνου Καμμένου κατά των Κουρτάκη και Τζένου, αντιστοίχως εκδότη και διευθυντή των Παραπολιτικών, η οποία μήνυση ήταν για συκοφαντική δυσφήμιση και για απόπειρα κακουργηματικής εκβιάσεως, η εισαγγελέας άσκησε δίωξη μόνο για τη συκοφαντική δυσφήμηση. Παραπέμπει την υπόθεση στο αυτόφωρο μονομελές, αύριο(Τετάρτη), όπου θα δικαστεί η υπόθεση. Αφήνω στην κρίση όλων σας το τι σημαίνει να κατατίθεται μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στο τμήμα εκβιαστών – αυτό είναι πρωτοφανές το να κινητοποιείται η αστυνομία για να συλλάβει δημοσιογράφους – διότι αντιλαμβάνεστε πως αν για κάθε υπόθεση προσβολής προσωπικότητας είχαμε αυτόφωρες συλλήψεις, η αστυνομία δεν θα έκανε άλλη δουλειά, θα έκανε μόνο αυτόφωρες συλλήψεις.

Και αξίζει να αναρωτηθεί κανείς τι είδους προνομιακή μεταχείριση είναι αυτή που έχει ο κ. Καμμένος, ο οποίος προφανώς λόγω της ιδιότητας τους, αντιμετωπίζει αυτή την προνομιακή μεταχείριση από την πλευρά του κράτους. Βρισκόμαστε δυστυχώς σε ένα καθεστώς περιστολής συνταγματικών δικαιωμάτων, της ελευθεροτυπίας, διώξεως δημοσιογράφων – βεβαίως αυτονόητο είναι ο καθένας έχει δικαίωμα προστασίας της προσωπικότητας του – αλλά καθόλου αυτονόητο δεν είναι ότι οι δημοσιογράφοι θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται σιδηροδέσμιοι επειδή εξέφρασαν απόψεις, που μπορεί αύριο να κριθούν ότι ήταν ορθές στο δικαστήριο» δήλωσε ο Μάκης Βορίδης.

 

Μ. Ζαφειρόπουλος: Δημοκρατική εκτροπή

Ο έτερος των συνηγόρων των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου,  Μιχάλης Ζαφειρόπουλος έκανε λόγο για δημοκρατική εκτροπή. «Η σύλληψη δημοσιογράφων για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, με την αυτόφωρη διαδικασία, προφανώς πλήττει την ελευθεροτυπία και κατά την άποψή μου είναι και μια σοβαρή δημοκρατική εκτροπή» ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος.

Στις συλλήψεις αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η ΕΣΗΕΑ.

ΕΣΗΕΑ: Την ελευθεροτυπία οφείλουν να την υπερασπίζονται όλοι

Την έντονη ανησυχία της για το κλίμα, που διαμορφώνεται με την παρέμβαση των διωκτικών Αρχών στα δημοσιογραφικά γραφεία εκφράζει η ΕΣΗΕΑ μετά την σύλληψη των Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένου.
«Την ελευθερία του Τύπου οφείλουν να την υπερασπίζονται και να την προστατεύουν όλοι» καταλήγει η ανακοίνωση του σωματείου των δημοσιογράφων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εχθρός της ελεύθερης και ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και ενημέρωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, προσθέτοντας πως  «οι συλλήψεις δημοσιογράφων από μια κυβέρνηση που έχει δείξει την αποστροφή της στον πλουραλισμό και στην πολυφωνία εγείρει σοβαρά ερωτήματα». Η ΝΔ τονίζει πως «εμπιστεύεται απόλυτα την Ελληνική Δικαιοσύνη που είναι εκείνη που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις».

Για «αυταρχικό κατήφορο» κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, διά του εκπροσώπου του, Παύλου Χρηστίδη, σχετικά με τις συλλήψεις των Γ. Κουρτάκη και Π. Τζένου. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει στη δήλωση του: «Η σύλληψη διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας «Παραπολιτικά» για δημοσίευμα που αφορούσε τον κ Καμμένο, αποτελεί αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, που παραπέμπει σε μαύρες εποχές για τη Δημοκρατία».  

«Υποτίθεται ότι ζούμε στην ευρωπαϊκή Ελλάδα και όχι στην Τουρκία του Ερντογάν. Γιατί σκηνές σύλληψης διευθυντικού στελέχους εφημερίδας μόνο σε αυταρχικά καθεστώτα παραπέμπουν», σχολίασε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας. Πρόσθεσε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνουν για άλλη μια φορά το πώς αντιλαμβάνονται την ελευθεροτυπία».

 

«Τα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας  με την σύλληψη διευθυντή εφημερίδας  μετά από μήνυση του Προέδρου των ΑΝΕΛ  για άρθρο της εφημερίδας δείχνουν ότι ορισμένοι δεν κατανοούν το λειτούργημα του Τύπου σε μια δημοκρατία. Οι πρακτικές του συγκυβερνήτη Πάνου Καμμένου δείχνουν ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον ρόλο των ΜΜΕ» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

«Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ορντινάτσες, ούτε διαφημιστές της εκάστοτε κυβέρνησης, πρέπει να ελέγχουν την εξουσία και τα πεπραγμένα της. Αντίθετα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θεωρεί ότι πρέπει να ακούει μόνο επαίνους. Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν πρέπει να μετατραπεί σε κρίση της δημοκρατίας που θα οδηγήσει σε επικίνδυνες ατραπούς. Φαίνεται ότι υλοποιείται  η πρόσφατη «προτροπή» του πρωθυπουργού προς τους διαδηλωτές «ότι καλά κάνετε και δεν διαβάζετε εφημερίδες», πρόσθεσε η ΔΗΜΑΡ.

Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κομμάτων, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η μήνυση του προέδρου των ΑΝΕΛ κατά του Ιωάννη Κουρτάκη και του Παναγιώτη Τζένου έπειτα από την προσπάθεια συσχέτισης του ανήλικου παιδιού του Π.Καμμένου στη ραδιοφωνική τους εκπομπή με την ένοπλη βία και η κίνηση των νομικών διαδικασιών από τους αρμόδιες Αρχές, έδωσε την ευκαιρία σε κόμματα που ταύτισαν τη διαδρομή τους με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ να επιτεθούν στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια και φαντασιώνονται παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη εκείνοι που μεταχειρίστηκαν τη δικαιοσύνη και τη δημοσιογραφία με όρους διαπλοκής και εξυπηρέτησης ειδικών συμφερόντων».

Οι ΑΝΕΛ, από την πλευρά τους απάντησαν: «Η Νέα Δημοκρατία στη βιασύνη της να κάνει δήθεν αντιπολίτευση δεν διστάζει να υιοθετήσει τις απόψεις εκείνων που επιχειρούν να εκβιάσουν κατηγορώντας ανήλικους. Για ορισμένα από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης τίποτα πια δεν μας κάνει εντύπωση».

Συμπαράσταση από τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Παραπολιτικά» μετά τις συλλήψεις του διευθυντή της εφημερίδας Παναγιώτη Τζένου και του εκδότη της Γιάννη Κουρτάκη.

Οι εργαζόμενοι των «Παραπολιτικών» εκφράζουν, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, τον αποτροπιασμό τους για τη χειραγώγηση του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας που επιχειρείται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Και αυτό γιατί δεν νοείται σε μια δημοκρατική χώρα ο δημοσιογράφος να απειλείται ή να φοβάται πριν ακόμα πιάσει την ‘’πένα» στα χέρια του. Υποχρέωσή μας είναι η ενημέρωση των πολιτών, με οποιοδήποτε τίμημα, και όχι να γίνουμε αρεστοί στους εκάστοτε κυβερνώντες».

Οι εργαζόμενοι της εφημερίδας ξεκαθαρίζουν επίσης ότι ως επαγγελματίες και μέλη της ΕΣΗΕΑ δεν εκφοβίζονται από τέτοιες ενέργειες και δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουν δυναμικά να υπηρετούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας για την αλήθεια.

Τέλος, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στον εκδότη της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννη Κουρτάκη και τον διευθυντή του Ομίλου Παναγιώτη Τζένο.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here