Για μια μέρα Αβορίγινες…..

Για να γνωρίσεις το διαφορετικό πρέπει να το ζήσεις. Αυτό υποστηρίζουν οι Αυστραλοί και το έχουν κάνει πράξη.  Ολοι οι μαθητές στην Αυστραλία ζουν για μια μέρα ως  Αβορίγινες * εξαιτίας  της  εθνοτικής πολυμορφίας της χώρας. Προκειμένου  μάλιστα η Αυστραλία να κερδίσει το στοίχημα με την πολυπολιτισμική εκπαίδευση έχει εντάξει  μέσα στα σχολεία 100 προγράμματα ειδικά για να διδάσκονται οι μαθητές να ζουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. 

Μπορεί η Αυστραλία  να έχει τα πρωτεία σε τέτοιου είδους εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά δεν είναι η μόνη. Στην Ευρώπη, το  Βέλγιο έχει  τα σκήπτρα σε πρωτοβουλίες με πολυπολιτισμικά προγράμματα από την βρεφική κιόλας ηλικία.  Για παράδειγμα  στον  βρεφονηπιακό σταθμό Tierlantuin στο Γκεντ, κάθε μέρα 42 παιδιά και βρέφη από διαφορικά κοινωνικά υπόβαθρα παίζουν, μαθαίνουν και συνυπάρχουν. Γιατί όπως υποστηρίζουν,  όσο πιο μικρός διδάσκεται ένας άνθρωπος τη συνύπαρξη με το διαφορετικό, τόσο πιο οικείο μοιάζει.

Η εκπαίδευση δεν σταματά στα νήπια. Επεκτείνεται και στους γονείς οι οποίοι καλούνται και συμμετέχουν σε ομαδικά παιχνίδια ή εργασίες. Κι αυτό γίνεται ώστε τα παιδιά να δουν στη πράξη τις διαφορές όχι μόνο ανάμεσα τους ,αλλά ανάμεσα και στις οικογένειες τους: Αλλη  οικογένεια είναι με δύο μαμάδες , άλλη με δυο μπαμπάδες, άλλη έχει μια μαύρη μητέρα και ένα λευκό πατέρα κλπ.

Οι ειδικοί λένε πως  σε  πολύ μικρή ηλικία τα  παιδιά που έχουν τέτοιες παραστάσεις, δείχνουν μεγάλη ανοχή. Με το δεδομένο ότι σήμερα οι μετακινήσεις πληθυσμών γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, μια πολυπολιτισμική κοινωνία δεν έχει χώρο για κοινωνικούς, πολιτιστικούς , θρησκευτικούς ή άλλους ρατσισμούς.

Γιατί μόνο με η εκπαίδευση μπορεί να προλάβει τις κοινωνίες του μίσους..

 

  • Αβορίγινες: Οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Αυστραλίας και ο αρχαιότερος πολιτισμός εν ζωή στον κόσμο.
  • ΠΗΓΗ: Doctv.gr
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here