Για ασυνείδητες κυβερνήσεις κάνει λόγο ο Συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα

Να κάνει την ελάχιστη υποχρέωση και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ζητά από το κράτος ο Συνεταιρισμός παραγωγών φρέσκου γάλακτος ΘΕΣγάλα, ώστε να αντιμετωπιστεί η ευρεία ελληνοποίηση εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας. 

Ο Συνεταιρισμός απογοητευμένος από τις α) αθρόες, β) τις ανέλεγκτες εισαγωγές γάλακτος και γ) την τροποποίηση του άρθρου 82 του κώδικα τροφίμων και ποτών, που επιτρέπει την παρασκευή γιαουρτιού από σκόνη γάλα, εβαπορέ κ.λπ., εκφράζει φωνή απόγνωσης, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά συνιστούν εκρηκτικό μείγμα που απειλούν να καταστρέψουν την ελληνική γαλακτοπαραγωγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ελληνική γαλακτοβιομηχανία θυσιάζει εν ψυχρώ την ελληνική παραγωγή γάλακτος. Και το κάνει στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους, που θα προέλθει από τις χαμηλές τιμές του εισαγόμενου και του ντόπιου γάλακτος.

Ούτως ή άλλως, οι τιμές των προϊόντων στο ράφι του καταναλωτή δεν έχουν μειωθεί και ούτε πρόκειται να μειωθούν.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις φαίνεται να μην έχουν συνείδηση των επιπτώσεων που επισύρουν οι αποφάσεις τους σε εθνικό επίπεδο. Μετά τα προβλήματα που δημιούργησαν στη φέτα – που ανήκει μαζί με την παρμεζάνα και το ροκφόρ στην τριάδα των πιο γνωστών τυριών παγκοσμίως – οι πλημμελείς έλεγχοι των υπηρεσιών για τη σωστή τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (π.χ. φέτα από σκόνη), ερχόμαστε τώρα να καταστρέψουμε και το δεύτερο παγκοσμίως γνωστό ελληνικό γαλακτοκομικό προϊόν, το γιαούρτι.

Και ο Συνεταιρσιμός θέτει τα εξής ερωτήματα:
1) Ποιος αλήθεια ωφελείται από τις αλλαγές που συντελούνται; Οι μεταρρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (που είχαν στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, τη μείωση του κόστους παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και κατ’ επέκταση τη μείωση της τιμής τους στο ράφι) μας οδηγούν σήμερα στο ξεκλήρισμα της ελληνικής παραγωγής μαζί με τη γενικότερη αρνητική συγκυρία.

2) Πώς θα διακριθεί η ελληνική γαλακτοβιομηχανία στον διεθνή στίβο ποιοτικά -αφού ποσοτικά δεν μπορεί – χωρίς βιώσιμο ελληνικό γάλα;

3) Ποιος επωφελείται από τη δυνατότητα παραγωγής ελληνικού γιαουρτιού χωρίς νωπό ελληνικό γάλα;

4) Ποιος επωφελείται από την παραγωγή γάλακτος από εισαγόμενη σκόνη και όχι από την εκτροφή γαλακτοπαραγωγών αγελάδων, γιατί εκεί ανάγεται τελικά το όλο θέμα;

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, είναι επιτακτική ανάγκη αλλά και ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να λειτουργήσουν επιτέλους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, για:

1) την τήρηση των ισοζυγίων γάλακτος των βιομηχανιών, ώστε να αντιμετωπισθεί η ευρεία ελληνοποίηση εισαγόμενων γαλακτοκομικών προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας και 2) την αποφυγή της παραπλάνησης των καταναλωτών, που ούτως ή άλλως υφίσταται, αλλά θα επιταθεί από τα προϊόντα που ενώ θα παρασκευάζονται από σκόνη γάλα, θα ανταγωνίζονται αθέμιτα τα αγνά ελληνικά, τα οποία θα παρασκευάζονται από νωπό ελληνικό γάλα.

Επίσης κρίνεται απολύτως αναγκαία η στήριξη των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών από την πλευρά της πολιτείας με κάθε μέσο, όπως άλλωστε γίνεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από Market Fair

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here