Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 30 νεκροί από τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Κουντούζ

Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον αμερικανικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, αυξήθηκε στους 30, ανακοίνωσε χθες η οργάνωση. 

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές της 3ης Οκτωβρίου κατέστρεψαν το κεντρικό κτίριο του κέντρου τραυματολογίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ, ενώ μέσα βρίσκονταν περίπου 200 άνθρωποι.

«Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων ανέρχεται πλέον στους 30 εξαιτίας των επιθέσεων της 3ης Οκτωβρίου, αυξάνοντας τον αριθμό από τους 22, σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση», ανέφερε η ανακοίνωση του Σαββάτου.

Όπως τονίζεται, οι επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον 13 μέλη των MSF και 10 ασθενείς, όμως επτά ακόμη πτώματα δεν μπόρεσαν να ταυτοποιηθούν.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει επισήμως συγγνώμη από τους MSF, όμως η ΜΚΟ εξακολουθεί να ζητεί να διεξαχθεί ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για τον βομβαρδισμό, λέγοντας ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην έρευνα που διεξάγει το Πεντάγωνο για την τραγωδία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «‘έγκλημα πολέμου».

Η Διεθνής Ανθρωπιστική Διερευνητική Επιτροπή (Commission internationale humanitaire d’établissement des faits, CIHEF) η οποία είναι αρμόδια για έρευνες όσον αφορά παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, έχει προτείνει με επιστολή της στις αρχές των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν να ερευνήσει τον αμερικανικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here