Γιατροί του ΕΣΥ Λέσβου καταγγέλλουν για ρατσισμό την ΕΛ.ΑΣ

Tην Ελληνική Αστυνομία για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σε νοσηλευόμενο ασθενή – μετανάστη, καταγγέλλει με δελτίο Tύπου που έστειλε η ΕΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ Ε.Σ.Υ. ΛΕΣΒΟΥ στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως αναφέρει:

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη, απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά της Ελληνικής Αστυνομίας, απέναντι στον νοσηλευόμενο ασθενή – μετανάστη Γ.Μ. Ο ασθενής Γ.Μ. όντας κρατούμενος, εισήχθη στις 10 Δεκέμβρη στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Μυτιλήνης και παρέμεινε φρουρούμενος φορώντας διαρκώς χειροπέδες και στα δύο του χέρια, ως το μεσημέρι της επομένης μέρας. Μετά από παρέμβαση γιατρού του νοσοκομείου, οι χειροπέδες αφαιρέθηκαν προκειμένου να μπορέσει να φάει.

Οι χειροπέδες τοποθετήθηκαν εκ νέου στο ένα χέρι του ασθενή και στο στατώ του ορού το πρωί της 14ης Δεκέμβρη. Χρειάστηκε παρέμβαση της Διοικήτριας του Νοσοκομείου στην Διοίκηση της Αστυνομίας, για να αφαιρεθούν οι χειροπέδες. Ο ασθενής είναι πρόσφυγας από το Πακιστάν, που κρατείται από την αστυνομία μετά την απόρριψη του αιτήματος ασύλου που είχε υποβάλει. Παρόμοιο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας, είχε συμβεί προ μηνών στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου και είχε καταγγελθεί στους υπεύθυνους από γιατρούς του νοσοκομείου.

Η συμπεριφορά αυτή προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνιστά βασανισμό κρατουμένου. Είναι από όλες τις απόψεις καταδικαστέα καθώς δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μέτρο ασφαλείας απέναντι σε επικίνδυνο εγκληματία αλλά στρέφεται ενάντια σε πρόσφυγες που έφτασαν στην χώρα μας προκειμένου να γλυτώσουν από τον πόλεμο και την έσχατη φτώχεια. Οι κρατούμενοι για όσο διάστημα νοσηλεύονται ή έχουν ανάγκη ιατρικής περίθαλψης στον χώρο του νοσοκομείου ή σε δομή Π.Φ.Υ., έχουν το δικαίωμα να περιθάλπονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας, χωρίς χειροπέδες και να δέχονται επισκεπτήριο, όπως όλοι οι ασθενείς.

Καλούμε την Διοίκηση του νοσοκομείου και την ηγεσία της Αστυνομίας να διασφαλίσουν το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τα δικαιώματα των ασθενών και των κρατουμένων, όπως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν.»

Μυτιλήνη, 16 Δεκέμβρη 2016

ο Πρόεδρος ο Γραμματέας

Στρατής Παυλής Νίκος Χρυσαφίδης»

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here