Γιατί δεν πρέπει να εκδοθούν στην Ιταλία οι πέντε φοιτητές

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΣΤ. ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Με αίτημα να μην εκδοθούν οι πέντε φοιτητές στην Ιταλία και να δικαστούν στην Ελλάδα, οι συνήγοροι υπεράσπισης και οι γονείς των πέντε, έδωσαν την Τετάρτη συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για ήσσονος σημασίας αδικήματα.

«Η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για Έλληνες πολίτες αφορούσε μέχρι τώρα βαριά αδικήματα, όπως παιδεραστία, τράφικινγκ γυναικών και μεγαλεμπορία ναρκωτικών.  Είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται για δίωξη διαδηλωτών οι οποίοι συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, όπου πέρα από τα συνήθη έκτροπα, δεν κινδύνευσε ανθρώπινη ζωή» σημείωσε η Βούλα Γιαννακοπούλου, συνήγορος υπεράσπισης των φοιτητών.

Οι νεαροί διώκονται για επεισόδια που σημειώθηκαν στο Μιλάνο, στη διαδήλωση No Expo, τον Μάιο του 2015 και κατηγορούνται για πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις, δηλαδή διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης και διακεκριμένη αντίσταση κατά της αρχής. Οι ίδιες όμως αυτές κατηγορίες συνιστούν κακούργημα για το ιταλικό δίκαιο με συνέπεια οι προβλεπόμενες ποινές σε περίπτωση καταδίκης να κυμαίνονται μεταξύ 8-15 χρόνων.

Στο πολιτικό μήνυμα αυτού του ευρωπαϊκού εντάλματος στάθηκε ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος υπεράσπισης.

«Το μήνυμα που επιχειρείται να δοθεί είναι ότι κανείς δεν πρέπει να συμμετέχει σε διαδηλώσεις άλλης χώρας. Βασικό αποδέκτη του μηνύματος επιχειρούν να καταστήσουν τη νεολαία η οποία θα φάει στο πετσί της την ευρωπαϊκή πολιτική της λιτότητας και την οικονομική κρίση. Πρέπει η νεολαία να κάτσει στ’ αυγά της και να μην αντιδρά. Αυτό είναι το μήνυμα», προσθέτει ο Κ. Παπαδάκης.

Για δίωξη που στοχεύει στην ποινικοποίηση των κινημάτων και την καταστολή των ευρωπαικών κινητοποιήσεων έκανε λόγο ο Γιώργος Χαρίσης, εκπροσωπώντας την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ο Γ. Χαρίσης δήλωσε ότι «η συμπαράσταση της Ομοσπονδίας στο αίτημα για διεξαγωγή της δίκης στην Ελλάδα είναι αυτονόητη».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του Παντελή Βαϊνά εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ο οποίος γνωστοποίησε ότι τις μέρες της δίκης των νεαρών από το Συμβούλιο Εφετών θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, στάση εργασίας.

Η Δέσποινα Κουτσούμπα περιφερειακή σύμβουλος Αττικής με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρθηκε στα ψηφίσματα της Περιφέρειας Αττικής και πλήθους δήμων που ζητούν τη μη έκδοση των φοιτητών στην Ιταλία και την διεξαγωγή της δίκης στην Ελλάδα ενώ η Μάνια Μπαρζέφσκι εκ μέρους της ΛΑΕ εξέφρασε αμέριστη συμπαράσταση στους πέντε και απόλυτη στήριξη στο αίτημα για εκδίκασή τους στην Ελλάδα.

Τέλος ο πατέρας ενός από τους εκζητούμενους φοιτητές ζήτησε «στις 7, 8 και 11 Ιανουαρίου, ημέρες που το Συμβούλιο Εφετών θα κρίνει την έκδοση ή μη των παιδιών ο κόσμος να έρθει να διαδηλώσει έξω από το Εφετείο. Να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το δικαίωμα στην ειρηνική αντίσταση».

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here