Γιατί «έβγαλε» η Αυγή τη δημοσκόπηση με το 36% στη ΝΔ

Η «Αυγή» δεν απαντά στα «κουτσομπολιά» για την δημοσκόπηση και σχολιάζει ότι απλά δημοσίευσε μια δημοσκοπηση όπως όλα τα έντυπα, φιλοκυβερνητικά και αντικυβερνητικά.

Ομως ο πιθανότερος λόγος για τον οποίο η δημοσκόπηση δημοσιεύτηκε ήταν για να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και να συσπειρώσει τους δυσαρεστημένους, αναποφάσιστους και πιθανόν ρέποντες προς την αποχή πρώην και νυν Συριζαίους, αλλά και γενικά προς όσους «αισθάνονται αριστεροί» για τον κίνδυνο να πάρει την εξουσία πάλι η δεξιά.

Φυσικά υπήρχε ως κίνητρο και το αυτονόητο, δηλαδή του κομματικού οργάνου προς την κυβέρνηση, ότι «παιδιά, δεν πάμε καλά» -σας το λέμε ακόμα κι εμείς.

Επειδή όμως όλοι στην κυβέρνηση  ξέρουν ότι «δεν πάνε καλά», η δημοσίευση της  δημοσκόπησης από την «Αυγή» ειχε ως βασικό στόχο να γκρεμίσει εγκαίρως τον μύθο ότι οι άλλες δημοσκοπήσεις είναι «βαλτές» και κατασκευασμένες. Ουσιαστικά ήταν σα να έλεγε «δυστυχώς, δεν είναι κατασκευασμένες οι δημοσκοπήσεις, ο Μητσοτάκης πάει για κυβέρνηση» και έτσι αποσκοπούσε  ουσιαστικά στο να «φέρει στο φιλότιμο» τους γενικώς και αορίστως αριστερούς ψηφοφόρους

Γιατί; Ισως με την ελπίδα στις επόμενες δημοσκοπήσεις κάποιοι από αυτούς τους γενικώς και αορίστως, να αρχίσουν να ξανασκέφτονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και αυτό να αποτυπωθεί σαν αντιστροφή του κλίματος.

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Αλλοι στόχοι που επίσης υπηρετούνται έμμεσα από την δημοσίευση της δημοσκόπησης από την Αυγή είναι και ο Παππάς, ο οποίος είναι γνωστό ότι δεν αποτελεί τον αγαπημένο «σταρ» του ΣΥΡΙΖΑ και τα περισσότερα κομματικά στελέχη (ειδικά τα προερχόμενα από την αριστερά και όχι από ΠΑΣΟΚ ή άλλους χώρους) τον έβλεπαν εξαρχής ως ξένο σώμα. Η δε εξέλιξη του θέματος των αδειών (ο αριθμός 4 που στέλνει αρκετούς δημοσιογράφους στην ανεργία) αλλά και η υποχώρηση του Κατρούγκαλου στο αγγελιόσημο (που καταδικάζει σε θάνατο τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων) έπαιξαν και αυτά σημαντικό ρόλο στο να πάρουν αποστάσεις οι της Αυγής -που οι περισσότεροι παραμένουν δημοσιογράφοι παρά τα κομματικά τους καθήκοντα.

Αλλος στόχος ήταν πιθανόν και η ενίσχυση κάποιων ομάδων στο ερχόμενο συνέδριο, όπου καλό θα ήταν (έκρινε η Αυγή) κανείς να μην εμφανιστεί με την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση πάει καλά.

Τέλος η «Αυγή» έχει υποστεί κόπωση μεγάλη και καθώς παραμένει «εφημερίδα της Αριστεράς» ίσως ήθελε να το δείξει αυτό,  ότι δηλαδή  κουράστηκε αν δεν εξοντώθηκε κιόλας  από τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλει διαρκώς, ενάμιση χρόνο τώρα. Υπερασπίζεται αυτά που δυσκολεύονται να υπερασπιστούν ακόμα και οι εισηγητές τους, τα λάθη της κυβέρνησης, τις απραξίες της, το «λίγο» της στην πράξη και το ακόμα πιο λίγο στην θεωρία, το αχανές ιδεολογικό κενό που δεν μπορείς να καλύψεις με «ανθρωπιστική κρίση» και με στυγνούς δανειστές, κι όλα αυτά από τη δύσκολη θέση ενός ψιλοκομματικού οργάνου που μπορεί να μην είναι Ριζοσπάστης αλλά δεν παύει να οφείλει να απαντά σε αριστερούς αναγνώστες -και σε όλες τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος υπάρχει και το σενάριο ακόμα πιο ενδοτικών προς τα δεξιά τάσεων, δηλαδή μιας τάσης που είναι πιο «πασοκοειδής»  και που θέλει να στρέψει το Μαξίμου σε πιο σοσιαλδημοκρατικές επιλογές.

Τα τελευταία χρόνια στην Αυγή διευθυντής υπήρξε ο σημερινός υπουργός Παιδείας, Νίκος Φιλης

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here