Γιάφκα τζιχαντιστών στις Βρυξέλλες με αποτύπωμα του Σ. Αμπντεσλάμ

Ίχνη εκρηκτικών και αποτύπωμα του Σαλέχ Αμπντεσλάμ, του μοναδικού εν ζωή κατατηζούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, είχαν βρει οι βελγικές αρχές σε έρευνα σε διαμέρισμα στις Βρυξέλλες στις 10 Δεκεμβρίου.  Οι αρχές θεωρούν ότι το διαμέρισμα, από το οποίο πέρασε  ο Αμπντεσλάμ -πριν ή μετά τις επιθέσεις-,  ήταν ο τόπος κατασκευής εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η βελγική εισαγγελία την Παρασκευή, μιλώντας για «ψηφιακό αποτύπωμα». Η σχέση του Αμπντεσλάμ με τις επιθέσεις δεν είναι γνωστή – οι γαλλικές Αρχές τον αναζητούν «σε σχέση» με την υπόθεση, ενώ ο αδελφός του, Μπραχίμ, ήταν ένας από δράστες.

Το διαμέρισμα, στο Σέρπεκ έξω από τις Βρυξέλλες, είχε νοικιαστεί με ψεύτικο όνομα, ανέφερε επιπλέον η βελγική εισαγγελία. Ο ενοικιαστής, διευκρίνισε, ενδέχεται να είναι ένας από τα δέκα άτομα που είχαν συλληφθεί στο Βέλγιο (οι περισσότεροι του περιβάλλοντος του Αμπντεσλάμ, ο οποίος είχε γεννηθεί στις Βρυξέλλες).

Η βελγική αστυνομία βρήκε επίσης στο διαμέρισμα ίχνη εκρηκτικών υλών (TATP, όπως εκείνη που είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις καμικάζι στο Παρίσι) και ζώνες στις οποίες θα τοποθετούνταν εκρηκτικά.

Όπως ανέφερε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ο εκπρόσωπος της βελγικής εισαγγελίας Έρικ βαν ντερ Σούπτ, «έχουμε βρει αποτύπωμα [του Αμπντεσλάμ] αλλά δεν γνωρίζουμε πότε το άφησε».

Τα αποτυπώματα «δεν έχουν ημερομηνία» είπε, λέγοντας πως μπορεί να πήγε στο διαμέρισμα για να πάρει γιλέκο αυτοκτονίας πριν τις επιθέσεις ή μετά για να κρυφτεί: «Και τα δύο είναι πιθανά» είπε ο βαν ντερ Σουπτ.

Από την αρχή, το νήμα των επιθέσεων στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου είχε οδηγήσει προς το Βέλγιο. Τον Αμπντεσλάμ φέρεται να είχαν σταματήσει γάλλοι αστυνομικοί σε έλεγχο οχήματος στα βορειοανατολικά τις πρώτες ώρες μετά τις επιθέσεις -αφήνοντάς τον όμως να διαφύγει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here