Γιάννης Σταυρακάκης: Ο καλλιτέχνης ταξιτζής

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Τέχνη, Αισθητική και Λαός: Ο Καλλιτέχνης Ταξιτζής ως Λαϊκιστικός Ρεαλισμός και Περηφάνια της Εργατικής Τάξης» είναι ο τίτλος της διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Higher School of Economics» της Μόσχας, κ. Πάνος Κομπατσιάρης. Εξηγεί ο καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Γιάννης Σταυρακάκης.

-Πότε γίνεται η εκδήλωση;

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Παρατηρητήριο λαϊκιστικού λόγου POPULISMUS του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί σήμερα ώρα 18.00, στο Αμφιθέατρο ΙII του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ (3ης Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη).

-Θέμα της η κουλτούρα των μαζών;

Μια καταστατική διάκριση στην αισθητική φιλοσοφία αφορά αυτή μεταξύ της τέχνης, μιας δραστηριότητας που υποτίθεται πως ανυψώνει τον άνθρωπο σε μια πιο εκλεπτυσμένη κατάσταση, και της λαϊκής κουλτούρας, η οποία ως επί το πλείστων είναι το αρνητικό της τέχνης, η κουλτούρα των μαζών και της καθημερινής βιοπάλης. Είτε είναι περισσότερο είτε είναι λιγότερο εμφανής, αυτή η διάκριση, με τις διάφορες παραλλαγές της, στοιχειώνει τη Δυτική αντίληψη περί τέχνης ως ενός ξεχωριστού πεδίου κοινωνικής πρακτικής.

-Ο καλλιτέχνης ταξιτζής;

Η ομιλία αυτή διερευνά την αμφίσημη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και το λαϊκισμό, μιας θεωρητικά «φαύλης» όψης της λαϊκής κουλτούρας, μέσα από το πρότζεκτ o Καλλιτέχνης Ταξιτζής (Artist Taxi Driver) του Βρετανού καλλιτέχνη και ταξιτζή Mark McGowan. Στην καθημερινή βίντεο παραγωγή του στο YouTube, ο Καλλιτέχνης Ταξιτζής χρησιμοποιεί μια ιδιαιτέρως επιθετική αντι-νεοφιλελεύθερη ρητορική, θεμελιωμένη σε καθιερωμένα λαϊκιστικά δίπολα, όπως οι «ελίτ» και ο «λαός», στο βαθμό που αναιρεί τις ιδιότητες αυτού που η αισθητική φιλοσοφία ονομάζει «τέχνη», όπως ο αναστοχασμός, η αυτο-κριτική και οι μη-διδακτικές εκπαιδευτικές φόρμες. Τα σχόλιά του σε θέματα όπως η ελληνική κρίση, το σκοτσέζικο δημοψήφισμα και η εκλογή του Jeremy Corbyn κινητοποιούν το διαχωρισμό ανάμεσα στην τέχνη και τη λαϊκή κουλτούρα ως λαϊκιστική άρνηση υφιστάμενων τεχνικών διακυβέρνησης και ως προσπάθειας κατασκευής ταυτότητας της εργατικής τάξης.

-Που διδάσκει ο ομιλητής;

Ο Πάνος Κομπατσιάρης διδάσκει τέχνη και μέσα στο πανεπιστήμιο Higher School of Economics της Μόσχας. Έχει διδακτορικό στη θεωρία τέχνης από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (2015) και η πρώτη του μονογραφία, The Politics of Contemporary Art Biennials Spectacles of Critique, Theory andArt, θα κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2017. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here