Γιάννης Καμπούρης: Στην «Πεπαλόεσσα Ίμβρο»

 

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

 

     «‘Άχστου καλΆχστου’ δηλαδή Αύγουστε, καλέ μας Αύγουστε όπως με βρήκες, άσε με» λέγαμε την τελευταία μέρα του Ιούλη στην Ίμβρο, όσοι αξιώνονταν και περνούσαν πάνω από τις φωτιές που άναβαν μικροί-μεγάλοι… Έτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι στον παράδεισό μας του βορείου Αιγαίου στην «Πελαπόεσσα Ίμβρου» του Ομήρου, σεργιανίζοντας το κύμα στην άκρη του ονείρου, στην γαλήνη, τις θύμησες, το φως… μακρινό ησυχαστήριο του νου και της ψυχής. Καλοκαίρι στο νησί. Φιλέματα και συντροφικότητα… με ένα μόνο εισιτήριο επιβίβασης. Τα άλλα τα βρίσκουμε εκεί. Μιλάμε με τον φιλόλογο Γιάννη Καμπούρη.

– Με το αντάμωμα παιδικών φίλων;

Γινόμαστε παιδιά…έχουμε να πούμε πολλά και να γευτούμε άπειρα καλούδια που τα επιμελούμαστε με περίσσια αγάπη.  Όμως την παράσταση του καλοκαιριού φέτος, την έκλεψαν τα «25 χρόνια Πατριαρχείας» του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

-Τον τιμήσατε;

Ως γνήσιο τέκνο της Ίμβρου, τιμήθηκε από τους συμπατριώτες του και όλα τα Ιμβριακά σωματεία απανταχού της γης. Οι εκδηλώσεις διεξήχθησαν σε διαφορετικά χωριά έτσι ώστε να αναδειχθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανασύσταση κάθε τοπικής κοινότητας. Όσοι παραβρέθηκαν έζησαν συγκινητικές στιγμές.

     – Το ευτύχημα είναι….

Οτι τηρούνται ήθη και έθιμα από γενιά σε γενιά και ότι ο γόρδιος δεσμός με τους γηγενείς Ιμβρίους δεν έχει αποκοπεί. Έτσι τηρούμε ευλαβικά το μεγάλο πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που κρατάει δύο μέρες, όπου προσφέρεται δωρεάν «κουρκούτα» με κρέας. Αναβιώνουμε την παρασκευή εδεσμάτων και γλυκών που μας συνοδεύουν τις μέρες του χειμώνα.

-Το σχολείο;

Λόγω της επαναλειτουργίας των Σχολείων ύστερα από 50 και πλέον χρόνια «μπολιάζονται» τα εκεί παιδιά με τα άλλα Ιμβριωτάκια που επισκέπτονται το νησί κι έτσι μεταλαμπαδεύεται η ενότητα και η ομοιογένεια.  Ίμβρος όμως είναι και οι ατελείωτες παραλίες τόσο οι οργανωμένες όσο και οι ερημικές, τα παραμυθένια μονοπάτια, τα άγρια βράχια για βουτιές σε σμαραγδένια νερά. Είναι πραγματικά ευλογία να επισκέπτεσαι έναν τόσο υπέροχο τόπο… Τόπο έμπνευσης για όνειρα, χαλάρωση και περιπέτεια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here