Γιάννης Καμπούρης: «Παγκόσμια διάκριση για το ελληνικό ελαιόλαδο»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις». Με τον καρπό της ευλογημένης ελιάς που υμνεί ο Ελύτης, ο Ίμβριος Γιάννης Καμπούρης δημιούργησε ένα λάδι γεμάτο γεύσεις, αρώματα και μνήμες, το οποίος προσφάτως βραβεύθηκε σε διεθνή διαγωνισμό στην Ιαπωνία. E -LA-WON, το όνομά του, χρυσαφένιος φυσικός χυμός, μια καθαρή, αφοπλιστικά λιτή και μαζί πλούσια γεύση.

«Σαν το φτιάχνεις, νιώθεις σαν αλχηµιστής της φύσης, καθώς συµπυκνώνεις σε µπουκάλια τον ήλιο και τη γενναιοδωρία της ελληνικής ελιάς και κείνα τα κύµατα αρωµάτων που ξεχύνονται και είναι από μόνα τους σωστό πανηγύρι…», μας λέει ο Γιάννης Καμπούρης.

-Από πού προήλθε η ονομασία του;

E-LA-WON είναι το αιώνιο παρόν μιας πατρίδας που η αρχή της χάνεται στην αχλύ του μύθου. Η ονομασία είναι αναλλοίωτη συλλαβογραφική απόδοση της λέξης ΕΛΑΙΟΝ= E-LA-WON στη Γραμμική Γραφή Β΄, την πρώτη γραφή της Ελληνικής Γλώσσας, της Μυκηναϊκής περιόδου από τον 17ο έως τον 13ο αι. π.Χ. Εικονιστικά αναγνώσιμο είναι και το ιδεόγραμμα το οποίο απεικονίζεται προοπτικά-γραμμικά και αποτελεί στοιχείο του λογοτύπου μας.

-Τι ιδιαιτερότητες έχει ως λάδι;

E-LA-WON, το ίδιο λάδι από γενιά σε γενιά. Αυθεντική γεύση, ανόθευτο ελαιόλαδο, όπως 3.500 χρόνια πριν, από ελιές που καλλιεργούνται με ήπιους τρόπους, φιλικούς προς το περιβάλλον, χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς χημικά σκευάσματα και με μηδενικό δείκτη ρύπανσης. Μοναδική, γευστική εμπειρία, αποτέλεσμα μακρόχρονης πείρας και τεχνογνωσίας, υπευθυνότητας και σεβασμού στον άνθρωπο-καταναλωτή. Λάδι από ελιές κορωνέικης ποικιλίας, της βασίλισσας του ελαιολάδου που βρίσκεται στην υψηλότερη θέση στο αξιακό σύστημα των μεσογειακών προϊόντων γαστρονομίας. Αποτέλεσμα εξαγωγής «εν ψυχρώ», με θαυμάσιες οργανοληπτικές ιδιότητες, χαμηλή οξύτητα με φρουτώδη αρώματα φύλλων ντομάτας και ανθού λεμονιάς, με λεπτή και πικάντικη γεύση αμυγδάλου και με ελαφρά πικρή επίγευση αγουρέλαιου, καθώς το λιομάζωμα γίνεται, όταν οι ελιές βάφονται με το καλύτερό τους χρώμα, το χρυσοπράσινο. Περιέχει υψηλή ποσότητα σε πολυφαινόλες – ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη- , που συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες.

-Έχει και φαρμακευτική αξία;

Το E-LA-WON όπως και κάθε γνήσιο λάδι αποτελεί παρακαταθήκη υγείας, ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι ελιξίριο ευζωίας και μακροζωίας καθώς συμβάλλει στην προστασία από καρδιακά νοσήματα, στον έλεγχο της χοληστερίνης, στην καλή λειτουργία του ήπατος και της χολής, στην επιβράδυνση του γήρατος, στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών, στο πεπτικό έλκος και διαρκώς διευρύνεται το πλαίσιο της ευεργητικής του δράσης.
Σύμφωνα με το πιστοποιητικό ανάλυσης ελαιολάδου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών WORLD OLIVE CENTER η συνολική εικόνα του E-LA-WON είναι άριστη καθώς το συνολικό άθροισμα των φαινολών είναι > 250 mg/kg γιατί διαθέτει Ελαιοκανθάλη: 185 mg/kg και Ελαιασίνη 127 mg/kg. Τα επίπεδα της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης του ελαιολάδου είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων διεθνούς δειγματοληψίας ελαιολάδων (135 και 105 mg/kg) που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California, Davis.Σημειώνεται ότι οι ουσίες Ελαιοκανθάλη και Ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, κάτά τον Προκόπη Μαγιάτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Φαρμακευτικής.

-Σε ποιες αγορές απευθύνεται;

Μόλις ξεκινάμε. Τα όνειρα και η ποιότητα δεν έχουν σύνορα. Η αγορά του ελαιολάδου έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. «Ο υγρός χρυσός της Ελλάδας» πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του ταιριάζει στο χρηματιστήριο της διατροφής και της υγείας. Κοιτάξαμε πίσω για να πάμε μπροστά και φτιάξαμε το E-LA-WON που στην κλίμακα αξιών υπερέχει σε ποιότητα, γεύση και τιμή. Το προϊόν παράγεται σε αυστηρά περιορισμένες ποσότητες και θα Το διατεθεί σε delicatessen και σε επιλεγμένα πολυτελή ξενοδοχεία σε Ελλάδα, Νορβηγία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία και Αγγλία ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η ανάπτυξη της διανομής και σε Η.Π.Α και Ρωσία.

Πως αποφασίσατε σε εποχή κρίσης να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο προϊόν;

Είμαι συγγραφέας, καθηγητής και επιχειρηματίας και στράφηκα πρόσφατα στην ενασχόληση με τη γη και το ελαιόλαδο. Με έστρεψαν σ΄ αυτό οι μνήμες, το μεράκι και ο καημός. Μνήμες από την ελαιόφυτη Ίμβρο, τουρκοκρατούμενη πλέον. Παιδικά χρόνια, αξεπέραστα. Το λιοστάσι, το λιοτρίβι στο χωριό δίπλα στο ρέμα, η ευωδιά του λαδιού που ΄τρεχε χρυσοκίτρινο από την κάνουλα, νοτισμένο μ΄ όλες τις μυρωδιές του νησιού του, οι «σφίδες» με το λάδι της χρονιάς στο κατώι, κείνο το πρώτο λαδόψωμο με αλάτι και ρίγανη, με οδήγησαν σαν μίσεψα από τον τόπο μου να αναζητήσω και να μεταφέρω όλη αυτή την παράδοση στους ιδιόκτητους ελαιώνες στην ευλογημένη γη της Πελοποννήσου, στην αιώνια γη των Ατρειδών. Όλα τα ενέπνευσε η μνήμη, το μεράκι και η αγάπη για τη τροφό – μητέρα γη. Το παιδί μέσα μας δεν ξεχνά κείνες τις πρώτες γνήσιες αυθεντικές γεύσεις. Στην επιχειρηματική δραστηριότητα του λαδιού όμως με οδήγησε ο καημός, κείνα, δηλαδή, τα θλιμμένα πρόσωπα των γονιών που αποχαιρετούν τα παιδιά τους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος τα τελευταία χρόνια. Έχω τρία παιδιά, ο μεγάλος μου γιος είναι στην Αγγλία. Κάθε φορά που τον αποχαιρετούσα και τον αποχαιρετώ στο αεροδρόμιο φεύγοντας, κάθε φορά που ΄βλεπα και βλέπω τους γονείς να σκουπίζουν κρυφά ένα δάκρυ καθώς αποχαιρετούν τα παιδιά τους, μέσα μου γιγαντωνόταν η ιδέα ότι αυτός ο πλούτος της ελληνικής γης πρέπει να αξιοποιηθεί για το μέλλον των παιδιών μας. Έτσι, ξεκίνησα αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τυποποιώντας το δικό μας λάδι και το έστειλα σε διαγωνισμούς. Η αγάπη για τη γη και την ελιά, η καλλιέργεια και οι καλλιεργητικές δραστηριότητες, οι γνώσεις, η εμπειρία των παλαιότερων είναι αξίες που χάνονται και πρέπει να τις επανακτήσουμε. Για να αφήσουμε μια παρακαταθήκη στα παιδιά μας για το μέλλον… για να μην φεύγουν…

-Ποια βραβεία πρόσφατα πήρατε;

Το E-LA-WON, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με άρωμα ελιάς που μόλις κόπηκε, κατακτά διακρίσεις σε εγχώριους και διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας πριν ακόμη διατεθεί στην αγορά. Στον ετήσιο διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου «OLIVE JAPAN» που διοργανώθηκε στο Τόκυο τον Απρίλη 2015 από τον Ιαπωνικό σύνδεσμο Σομμελιέ ελαιολάδου ο οποίος συγκεντρώνει τα υψηλότερα πρότυπα ακεραιότητας και επαγγελματισμού στην απονομή μεταλλίων, και εφαρμόζει τα αυστηρότερα κριτήρια ποιότητας, διακρίθηκε το E-LA-WON ως ένα από τα εξαίρετα παρθένα ελαιόλαδα και βραβεύτηκε με Ασημένιο βραβείο. Στην 7η Ελαιοτεχνία 2015, Μεσογειακή έκθεση ελιάς και ελαιόλαδου, την πλέον εξειδικευμένη έκθεση για τον ελαιοκομικό τομέα στην Ελλάδα κατέκτησε το Χρυσό βραβείο συσκευασίας και τιμήθηκε με Έπαινο για την συνολική του εικόνα. Η συσκευασία του σαν σε προθήκη μουσείου προσφέρει μια καθημερινότητα γεμάτη αισθητική, ιστορία και γεύση.

-Τι σημαίνουν για εσάς αυτές οι διακρίσεις;

Η διάκριση δημιουργεί ευθύνη και ανεβάζει πιο ψηλά τον πήχη για τη συνέχεια.. Λειτουργεί ως κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς. Επιβάλλει συστηματική δουλειά και διατήρηση των ποιοτικών προδιαγραφών του E-LA-WON, της αρωματικής ατμοσφαιρικής βεντάλιας, της απόλαυσης των μοναδικών γεύσεων της ευλογημένης Πελοποννησιακής γης. Απαιτεί σεβασμό στον καταναλωτή με προσφορά ενός διαχρονικού γνήσιου προϊόντος που περικλείει την αγάπη και το μεράκι το δικό μου και των συνεργατών του, που νέοι μεν είμαστε στο εγχείρημα αλλά με οικογενειακή παράδοση πέντε γενεών από το 1858. Η κληρονομιά των παππούδων μου γίνεται το κριτήριο για την ασυμβίβαστη ποιότητα των προϊόντων E-LA-WON.

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here