Γιάννης Καμπούρης: Ιμβριώτικος τραχανάς

 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Καλοκαιρινές διακοπές στο νησί και ευκαιρία για παραδοσιακές συνταγές. Mε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου που πέρασε τον εφετινό Δεκαπενταύγουστο στο νησί αφού δεν επετράπη η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά. Ο Γιάννης Καμπούρης είναι καθηγητής φιλόλογος αλλά και παραγωγός του E-LA-WON, ενός από τα καλύτερα και πολυβραβευμένα ελληνικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, το οποίο μεταξύ άλλων στο Συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης (OIS-Oleocanthal International Society), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στην Αρχαία Ολυμπία, τιμήθηκε με το χρυσό βραβείο – Standard of Excellence για τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φαινόλες έξτρα παρθένου ελαιολάδου, μας μιλά για τη γαστρονομία του τόπου του.  

-Και ζυμαρικά φτιάχνετε;

Ο τραχανάς ήταν και παραμένει (μαζί με τους γιουφκάδες) το βασικό ζυμαρικό της Ιμβριώτικης κουζίνας. Θεωρείται το αρχαιότερο φαγητό του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε μια κοινωνία αυτάρκη καλύπτοντας μέρος της οικιακής οικονομία της.

-Με γάλα;

Η παρασκευή του γίνεται με φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα προσθέτοντας ελάχιστο αγνό βούτυρο που του δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα. Το σιτάρι – μαυραγάνη και σκληρό -αλέθεται πολύ ψιλό κοσκινίζεται και «αλιχνίζεται» ώστε να μην έχει υπόλοιπο φλούδας.Τούτη την εποχή που φτιάχνονται οι τραχανάδες, στις αυλές των σπιτιών σιγοβράζουν τα καζάνια και μοσχοβολούν οι γειτονιές.

-Η συνταγή;

Αφού βράσουμε το γάλα, μόλις αρχίσει και «γυρίζει κεφάλια» ρίχνουμε τον τραχανά λίγο-λίγο ανακατεύοντας συνεχώς. Τον αφήνουμε ώστε να γίνει πηχτός και τον σκεπάζουμε με μια πετσέτα. Ύστερα από κανένα δίωρο τον βγάζουμε με μεγάλες κουτάλες τον τρίβουμε με το χέρι και τον περνάμε από κόσκινο.

-Η καπεράδα;

Σε όλους όμως αρέσει η «καπεράδα» δηλ. αυτό που μένει στον πάτο του καζανιού όπου την κόβουμε σε σχήμα μπακλαβά. Όντας παιδιά ήταν » η καλύτερη μας»…αξεπέραστες παιδικές γεύσεις… Στη συνέχεια τον απλώνουμε σε ασφαλές σημείο για να στεγνώσει και τον αποθηκεύουμε σε πάνινες σακούλες. Ότι πρέπει για τις κρύες νύχτες του χειμώνα κι όχι μόνο

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here