Γιάννης Καμπούρης: «Ελαιόλαδο με τίτλους… ποιότητας»

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ

Παρά τη μειωμένη παραγωγή στην Ισπανία (850.000 τόνοι) και την κατά πολύ μικρότερη, σε σχέση με τη συνήθη, παραγωγή της Ιταλίας (150.000 τόνοι), η αγορά του ελαιόλαδου πέρυσι κινήθηκε ομαλά, γιατί λειτούργησαν αντισταθμιστικά τα υψηλά αποθέματα και η υπερπαραγωγή της Τυνησίας. Οι τιμές ακολουθώντας το νόμο της προσφοράς –ζήτησης, σταθεροποιήθηκαν. Όσον αφορά τη φετινή περίοδο στον ελλαδικό χώρο διαφαίνεται μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 15-20% σε σχέση με την περίοδο 2014-2015.

Για την ελαιοκομική περίοδο που πλησιάζει προς το τέλος και την αγορά ελαιολάδου μας μιλά ο Γιάννης Καμπούρης, παραγωγός του  E-LA-WON, ενός ιδιαίτερου προιόντος το οποίο ταξιδεύοντας από τη γη του Ήλιου στη χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου και από κει στο όρος των Ελαιών,  διακρίθηκε στην Ελλάδα, στην Ιαπωνία και στο Ισραήλ. Έτσι κλείνει μια επιτυχημένη περίοδος και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια ανάλογη επιτυχημένη συνέχεια. Η εταιρεία OLIVELAWON με σταθερά βήματα κατακτά τις διεθνείς αγορές με άξονα την ποιότητα, την  αξιοπιστία και το κοινωνικό προφίλ της.

– Από τι επηρεάζεται η τιμή του ελαιόλαδου;

Η τιμή του ελαιόλαδου επηρεάζεται και καθορίζεται κυρίως από την Ισπανική ετήσια παραγωγή. Την περίοδο 2014-2015, που η Ισπανική παραγωγή παρουσίασε υποχώρηση, η τιμή του λαδιού κινήθηκε ανοδικά. Αντίθετα,  την περίοδο του 2013-2014 που για την Ελλάδα υπήρξε κακή ελαιοκομική περίοδος, η τιμή του λαδιού σταθεροποιήθηκε γύρω στο 2,75 λόγω της πληθωρικής Ισπανικής παραγωγής. Και ενώ από τη μια χρονιά στην άλλη στο μέγεθος της παραγωγής κυριαρχεί τάση εξισορρόπησης η κατανάλωση παρουσιάζει καθοδική τάση κυρίως στη νότια Ευρώπη λόγω της οικονομικής κρίσης. Η μείωση στην κατανάλωση αποτελεί επίσης ρυθμιστικό παράγοντα της τιμής του ελαιόλαδου.

-Η περιορισμένη ποσότητα μπορεί να ισοφαρισθεί από την ποιότητα;

Η ποιότητα αποτελεί για εμάς τον κύριο στόχο και διαφυλάσσεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Παράγοντες από τους οποίους καθορίζεται η ποιότητα του ελαιολάδου, όπως έγκαιρη ελαιοποίηση, προστασία του καρπού από ταλαιπωρία λόγω της παραμονής του σε ακατάλληλες συνθήκες, οι διαδικασίες στο ελαιοτριβείο, τηρούνται ευλαβικά και αποτελούν εκ των ουκ άνευ για την παραγωγή μας. Θετικό πρόσημο στην ποιότητα της φετινής παραγωγής μας προσθέτει και η μειωμένη δακοπροσβολή λόγω των καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού.

-Ποιες είναι οι προβλέψεις του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου για το 2015-16;

Θεωρείται ότι παγκοσμίως η παραγωγή ελαιολάδου για την περίοδο 2015-16 θα κυμανθεί στους 2.800.000 τόνους, με την Ισπανία σε ανοδική τροχιά (1.300.000)και, να ακολουθούν, η Ιταλία (360.000) και η Ελλάδα (330.000) και χώρες με σημαντικές αποδόσεις όπως Πορτογαλία, Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο, Αλγερία και Συρία.

Θέλετε να μας μεταφέρετε τα αποτελέσματα από το Πιστοποιητικό Ανάλυσης του ελαιόλαδου ELAWON της νέας σοδειάς του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών;

Τα επίπεδα της ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης είναι ανώτερα του μέσου όρου των δειγμάτων ελαιολάδων διεθνούς δειγματοληψίας που συμπεριελήφθησαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο University of California, Davis. Σημειώνεται ότι ουσίες όπως η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και τους αναγνω-ρίζονται αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές  και νευροπροστατευτικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία. Η ημερήσια κατανάλωση 20γρ. από το δείγμα μας παρέχει 23mg παραγωγών τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης (»5 mg). Η εικόνα για το E-LA-WON είναι άριστη όσον αφορά την ποιότητά του ως πρωτόλαδο, με εξαίρετα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και σύνολο των συστατικών που αναλύθηκαν 1162 mg/kg, σύμφωνα με το πιστοποιητικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και τη διενέργεια ελέγχου του από τον καθηγητή Μαγιάτη με τη μέθοδο NMR. Το λάδι μας ανήκει στην κατηγορία λαδιών που προστατεύουν από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος, σύμφωνα με τον κανονισμό 431/2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Τι είναι η νέα μέθοδος αυτόματης κατάταξης ελαιολάδου;

Σύμφωνα με το ισπανικό Τεχνολογικό κέντρο “Ainia”, αυτή η μέθοδος θα επιτρέπει την παροχή πλήρους φασματικού αποτυπώματος των βασικών παραγόντων της ποιότητας του ελαιόλαδου.Η  εφαρμογή αυτή κατατάσσει τα ελαιόλαδα γρήγορα και με ακρίβεια τόσο με δείγματα ελαιοτριβείου όσο και στα εργαστήρια ελαιολάδου, ώστε η ποιοτική κατάταξη ως προς τα γνωρίσματα του ελαιολάδου να γίνεται με σαφήνεια, διατηρώντας την ποιότητα, την ταυτότητα και την ιχνηλασιμότητά του.

– Τι θα λέγατε για την εισαγωγή τυνησιακού ελαιόλαδου;

Υπήρξε πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αυξήσει κατά 35.000 τόνους το όριο των αδασμολόγητων εισαγωγών από την Τυνησία. Οι επιπτώσεις στην αγορά είναι ουσιαστικά μηδαμινές κι αυτό διότι α) οι 35.000 τόνοι αντιστοιχούν στο 1,5% της συνολικής παραγωγής των χωρών της Μεσογείου και β) ισχύει μόνο  για τα έτη 2016-17.

 

Print Friendly, PDF & Email

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here