Γιάννης Βουλτίδης: «Ο Καραγκιόζης μετανάστης»

 

 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

«Όλοι μέσα στην παράγκα», είναι ο τίτλος του έργου, ενδεικτικός του περιεχομένου, που έχει να κάνει με την στάση της ανοχής στον άλλον. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, της βιώσιμης ανάπτυξης, η προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Για τον σκοπό αυτόν  έχει επιστρατευτεί το Θέατρο Σκιών. Έγινε  μια παραγωγή – παράσταση θεατρικού έργου σκιών με τίτλο «Ο Καραγκιόζης Μετανάστης» ώστε με την κωμωδία, τη σάτιρα και τα βαθύτερα νοήματα που εκφράζει ο Καραγκιόζης, καλύπτει ένα διττό στόχο. Να ψυχαγωγήσει με λεπτό χιούμορ και να διαπαιδαγωγήσει ως προς τις αξίες της δημοκρατίας, τις αντι-ρατσιστικές στάσεις, την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας, και να προβληματίσει πάνω σε καθημερινά κοινωνικά θέματα. Ομάδα- στόχο αποτελούν τα παιδιά, οι νέοι και το ευρύ κοινό.   Μιλάμε με τον καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Βουλτσίδη.

-Γιατί θέατρο σκιών;

Με τις παραστάσεις του Καραγκιόζη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια προσέγγισης των παιδιών, των νέων, των ανέργων, των αναπήρων, των μεταναστών και γενικά των δυσκολεμένων, όπως και ο Καραγκιόζης άλλωστε. Το θέατρο σκιών είναι ο παιζόμενος λόγος.  Στη θεματική του έργου είναι πολύ φορείς που δραστηριοποιούνται. Κανείς όμως δεν κάνει την προσέγγιση αυτή. Έχουμε δουλέψει με Τσιγγάνους, Πομάκους, Μετανάστες, Πρόσφυγες, έχει μεγάλη εμπειρία και παιδεία στην προσέγγιση του θέματος.

-Έχετε τυπώσει και διαφημιστικό έντυπο;

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Δημοκρατίας έχει τυπωθεί ενημερωτικό 16σελιδο έντυπο που μοιράζεται στην αρχή της παράστασης σε όλους τους παραβρισκόμενους θεατές με τίτλο «Η Δημοκρατία στα δύσκολα χρόνια – Οι ελληνικές Κοινότητες στην Τουρκοκρατία», του Νικόλα Δημητριάδη με πολύ γουστόζικα σκίτσα και ενδιαφέροντα κείμενα, που έχει ως σκοπό να καλλιεργήσει στο ευρύ κοινό την προάσπιση και προαγωγή των δημοκρατικών αξιών, την ισότητα όλων, την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και την εξάλειψη της ξενοφοβίας.

-Ποιός υλοποιεί το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα αυτό  το υλοποιεί δωρεάν η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ και χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχνενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως ΕΕΑ Grants με Διαχειριστή Επιχορήγησης του Προγράμματος  το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Παραστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε Θεσσαλία και Θράκη και θα πραγματοποιηθούν στην Αττική σε Δήμους και Σχολεία. Μέχρι τώρα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αγίου Δημητρίου, η δεύτερη στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «το Μικρό Παρίσι των Αθηνών», στο 16ο Σχολείο Αμαρουσίου και έπονται Μαγούλα, Ελευσίνα, Ζεφύρι, Καλλιθέα κλπ. Περισσότερα και πρόγραμμα στα: www.pelionoros.gr , fb:ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εύγε σας για την συνέντευξη. Σημαντική δουλειά να περνάς μηνύματα σύγχρονα μέσα από το θέατρο σκιών τον Καραγκιόζη. Τα καθιστάς πιό προσιτά στο κόσμο και ειδικά στους μαθητές και τους νέους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here