Οριακή διαπραγμάτευση-Πιέσεις δανειστών για κόκκινα δάνεια, επικουρικές- Κατρούγκαλος: Το ΔΝΤ θέλει αίμα

 

Κόκκινα δάνεια, επικουρικές συντάξεις και αφορολόγητο όριο, αποτελούν τα μεγάλα προβλήματα στη συνεχιζόμενη όλο το απόγευμα διαπραγμάτευση θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης. Η φράση »το ΔΝΤ θέλει αίμα, ζητούν μεγαλύτερες περικοπές από αυτές που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε», του υπουργού Εργασίας, αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες που υπάρχουν για να κλείσει η συμφωνία με το κουαρτέτο για το ασφαλιστικό. 

Αντίθετα φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία στα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού συνολικού ύψους 2,6 δις ευρώ έως το 2018, στα οποία περιλαμβάνονται και αυξήσεις στους εμμέσους φόρους.

Οι δανειστές μετά την επιστροφή τους από τις Βρυξέλλες φαίνεται ότι έχουν σκληρύνει την στάση τους και απαιτούν ακόμη πιο σκληρά μέτρα όπως αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Η σημερινή συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών για το ασφαλιστικό, διάρκειας περίπου 2,5 ωρών, ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 19.00 χωρίς αποτέλεσμα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιμένουν για μεγάλες περικοπές στις Επικουρικές συντάξεις. Οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν το απόγευμα της Κυριακής, χωρίς ακόμη να έχει οριστεί ακριβής ώρα.

Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με πιέσεις και για πώληση όλων των κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά funds και δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου στα εισοδήματα. Οι περισσότερες από τις πιέσεις προέρχονται κυρίως από το ΔΝΤ,αλλά πολλές έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαίων.

Εκπρόσωποι των θεσμών συναντώνται αργά το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον εκπρόσωπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, τουλάχιστον όχι χωρίς λειάνσεις και προφανώς ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, ούτε τη πώληση όλων των κόκκινων δανείων όυτε φυσικά την θέση του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καθώς η θέση και οι δεσμεύσεις της κινούνται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Ωστόσο πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης είχε  αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιάς συμβιβαστικής λύσης λέγοντας ότι η πλευρά των δανειστών αντιλαμβάνεται το επιχείρημα της Αθήνας ότι «οι κινήσεις πρέπει να γίνουν προσεκτικά και σταδιακά ώστε να είναι αποτελεσματικές και να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή». Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι εάν οι αλλαγές-εξαιρέσεις θα αφορούν μόνο την προστσία της πρώτης κατοικίας ή και δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

«Η βιώσιμη ρύθμιση καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων επιτρέπει την επανένταξή δανειοληπτών στην οικονομία και σε μια κανονική τραπεζική συμπεριφορά», είχε αναφέρει πρόσφατα και η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Πληροφορίες για το ασφαλιστικό, θέλουν να έχει κλείσει η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ το μεγάλο «αγκάθι» είναι οι επικουρικές συντάξεις, για τις οποίες θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν μειώσεις.

 

Για την συμφωνία θα υπάρχουν δ΄το διαφορετικά κείμενα συμφωνίας, ένα με τους ευρωπαίους εταίρους που βάζουν μέχρι τώρα τα λεφτά του τρίτου πακέτου διάσωσης και ένα με το ΔΝΤ που διατηρεί τις επιφυλάξεις του τόσο όσον αφορά την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 όσο και για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι δανειστές συμφωνούν ωστόσο στα σκληρά μέτρα τα οποία θα κληθεί να πληρώσει για άλλη μια φορά ο ελληνικός λαός και μάλιστα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, μέσα από την αύξηση των εμμέσων φόρων.

Τα σκληρά μέτρα που έρχονται

Οι πληροφορίες θέλουν τους δανειστές να επιμένουν σε δραστική μείωση του αφορολόγητου ορίου από τις 9.000 που προτείνει η κυβέρνηση σε περίπου 8.000 ευρώ, σε αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, σε μεγάλες περικοπές των επικουρικών συντάξεων μέσω της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος, και σε πώληση όλων των κόκκινων δανείων σε κερδοσκοπικά funds!

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ζητούν οι δανειστές, εκβιάζοντας πλέον ανοικτά την κυβέρνηση ζητούν ακόμη περικοπές στα προνοιακά επιδόματα, την επιβολή νέων έμμεσων φόρων σε κινητή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση, μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Ειδικά στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων εμμένει το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει και ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό, η εξέταση των εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με τα όσα ισχύουν στην ΕΕ και σκοπό την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Το ΔΝΤ που έχει την πιο σκληρή γραμμή στο ασφαλιστικό, ζητά άμεσες περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις και εφαρμογή τη ρήτρας μηδενικούς ελλείμματος σε όλα τα επικουρικά Ταμεία από το 2016.

Η κυβέρνηση πάντως έχει ήδη προτείνει από την Πέμπτη, ένα πακέτο μέτρων συνολικού ύψους 2,6 δις ευρώ έως το 2018, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που έχει συμφωνηθεί. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονταν ούτως ή άλλως αυξήσεις έμμεσων φόρων. Ωστόσο η κυβερνητική πρόταση για το φορολογικό, δεν κατεβάζει το αφορολόγητο εισόδημα κάτω από τα 9.000 ευρώ. Το ερώτημα είναι έως που είναι διατεθειμένη να το κατεβάσει η κυβέρνηση προκειμένου να έχει συμφωνία.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here