Γεύμα των «27» με μίνι κρουαζιέρα στον Δούναβη

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, που συμμετέχουν στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβας απόλαυσαν λίγες στιγμές χαλάρωσης με μια μικρή κρουαζιέρα στον Δούναβη.

Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έφυγαν από το επιβλητικό κάστρο που φιλοξενεί τη Σύνοδο για να περάσουν ένα δίωρο στον ποταμό-σύμβολο της Ευρώπης.

Το κυρίως «πιάτο» του γεύματος των Ευρωπαίων ηγετών περιλάμβανε τις σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.

«Η Σύνοδος της Μπρατισλάβας ήταν μέχρι στιγμής μια ειλικρινής συζήτηση για τις επιλογές που έχουμε ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός η ΕΕ. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα – κυριολεκτικά» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

«Ο Δούναβης συνδέει ουσιαστικά όλη την Ευρώπη» είπε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, εξηγώντας την επιλογή της κρουαζιέρας.Παρά τη ζέστη που επικρατεί στη σλοβακική πρωτεύουσα, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι επιβιβάστηκαν στο Regina Danubia, ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο μήκους 70 μέτρων, που νοικιάστηκε με την ευκαιρία της Συνόδου. Η «Βασίλισσα του Δούναβη», που περιγράφεται ως «Πλωτό συνεδριακό μέγαρο», συνοδευόταν από στολίσκο από σκάφη του Λιμανικού.

«Λόγω της Συνόδου δεν επιτρέπεται σε κανένα πλοίο» να πλεύσει τον Δούναβη από το μεσημέρι έως τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο Πετρ Πάβλασεκ, υπεύθυνος για τις ποτάμιες συγκοινωνίες της Σλοβακίας.

Για να κυλήσει πιο ευχάριστα η συζήτηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπόρεσαν να γευτούν το λευκό κρασί της Σλοβακίας που, όπως είπε με υπερηφάνεια ο Φίτσο, είναι «παγκόσμιας κλάσης».

Το πρόγραμμα της Συνόδου περιλάμβανε επίσης επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Danubiana Meulensteen Art Museum στο Κούνοβο, κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, όμως ματαιώθηκε λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Δούναβη.

Όπως εξήγησε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, το κρουαζιερόπλοιο είναι αδύνατον να πιάσει στην Ντανουμπιάνα, γι’ αυτό θα επιστρέψει στην Μπρατισλάβα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here