Γεροβασίλη: Οχι κλίμα αναταραχής στα αγροτικά μπλόκα- Εκκληση για διάλογο

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ(K. ΜΠΑΛΤΑΣ)

Εκκληση στους αγρότες να προσέλθουν στον διάλογο και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, απηύθυνε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άφησε αιχμές κατά δυνάμεων που όπως είπε, έχουν διεισδύσει στα μπλόκα και «προσπαθούν να υφαρπάξουν την εκπροσώπησή των αγροτών και να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αναταραχής».

«Οι προσπάθειες αυτές δεν πρέπει να καρποφορήσουν», σημείωσε η κ. Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και πρόσθεσε ότι είναι προς το συμφέρον όλων ένας ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος χωρίς τελεσίγραφα. «Όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πραγματική αγωνία των αγροτών στηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα μια γραμμή που υπονομεύει τον διάλογο πρέπει να απομονωθούν», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει βελτιωτικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τη μεταβατικότητα των διατάξεων και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει διάθεση χρήσης κατασταλτικών μέτρων.

Ολοκλήρωση αξιολόγησης μέσα στον Μάρτιο

Αναφερόμενη στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη είπε ότι στόχος είναι η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τόνισε οι προτάσεις της κυβέρνησης τηρούν κατά γράμμα τους όρους της συμφωνίας.

Ανέφερε ακόμη πως η συζήτηση είναι σε προκαταρκτικό επίπεδο και διεξάγονται σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν έως την Παρασκευή ως προς το σκέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Όπως διευκρίνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφού τελειώσει η διαδικασία αυτής της εβδομάδας και γίνει μια πρώτη συζήτηση με τους υπουργούς, οι επικεφαλής των θεσμών θα φύγουν για μια εβδομάδα και θα επανέλθουν ξανά για δύο εβδομάδες ώστε μέσα στον Μάρτιο να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Οχι σε εκλογές-οικουμενική

Ερωτηθείσα σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι δεν υφίσταται τέτοιο σενάριο και αυτό όχι γιατί θα ήταν πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ  αλλά για τη χώρα. «Σταθεροποιούμε το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον και οι εκλογές θα τορπίλιζαν αυτή την προσπάθεια», σημείωσε, προσθέτοντας επίσης πως δεν υπάρχει σενάριο για οικουμενική κυβέρνηση.

Με αφορμή τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  Φώφη Γεννηματά ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση εξετάζει τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με συμμετοχή στην κυβέρνηση και άλλων κομμάτων.

Η κ. Γεροβασίλη απάντησε πως είναι άλλο πράγμα να ζητείται η στήριξη και η συναίνεση σε κρίσιμα ζητήματα όπως το προσφυγικό και η διαπραγμάτευση και άλλο να ζητείται «η διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει».

Θα είναι έτοιμα τα hot spots

Για το προσφυγικό διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει την ολοκλήρωση των δεσμεύσεών της και πως ευελπιστεί ότι και οι εταίροι θα υλοποιήσουν το δικό τους κομμάτι.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπήρξε μια καθυστέρηση για τα hotspots λόγω γραφειοκρατικής δυσκινησίας, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα είναι έτοιμη σε όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων. «Την ίδια ώρα που προσπαθείς να σώσεις ανθρώπους υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να είσαι εντάξει σε όλα», είπε για να προσθέσει ότι: «Στη σύνοδο κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός δεν θα είναι απολογούμενος για καθυστερήσεις αλλά θα είναι ένας εγκαλών απέναντι σε αυτούς που δεν είναι συνεπείς από την άλλη πλευρά».

Η Ελλάδα έχει κάνει όσα πρέπει, υπογράμμισε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι κάποιοι προσπαθούν για δικούς τους εσωτερικούς λόγους να ψάξουν αποδιοπομπαίους τράγους.

Για τη στάση της Τουρκίας, είπε ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η γειτονική χώρα έχει την πολιτική πρόθεση να τις υλοποιήσει.

Τόνισε ακόμη ότι η προσφυγική κρίση δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική εκμετάλλευση, αλλά είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σημείωσε ότι το προσφυγικό και η οικονομική κρίση δεν είναι δύο θέματα που μπορούν να συμψηφιστούν.

Τι είπε για της τηλεοπτικές άδειες

Για τις τηλεοπτικές άδειες έκανε λόγο για το «άγχος» ορισμένων «να διατηρηθεί ένα καθεστώς παρανομίας που εξέθρεψε το καθεστώς διαπλοκής», προσθέτοντας ότι είναι «πολλά πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα που έχουν λόγους να φοβούνται».

«Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματά τους», συμπλήρωσε για να επαναλάβει ότι η διαδικασία της αδειοδότησης θα προχωρήσει με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος.

H κ. Γεροβασίλη, αναφερόμενη στη συνάντηση του τούρκου επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να αγοράσει τηλεοπτική άδεια στην Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό στην Κωνστνατινούπολη, είπε ότι απλά συστήθηκε στον κ. Τσίπρα και του είπε ότι είναι σε συνεννόηση με Ελληνες επιχειρηματίες για αγορά άδειας. Ο πρωθυπυργός απάντησε ότι πράγματι είναι σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για τις άδειες, τόνισε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here