Γεροβασίλη διορθώνει Δραγασάκη: Νέα μέτρα συνιστούν οικονομικό, όχι πολιτικό πρόβλημα-Μπορεί να κλείσει η συμφωνία

 

Η κυβέρνηση ξορκίζει τα νέα, πρόσθετα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές ως εγγύηση στη περίπτωση που δεν πιαστούν οι στόχοι. Και χρησιμοποιεί γι αυτό, τις πολύ θετικές αποδόσεις για την ελληνική οικονομία, όπως τις καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ και αναμένεται να ανακοινώσει η EUROSTAT. H κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη τα αποκάλεσε αχρείαστα ενώ διορθώνοντας τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Γ. Δραγασάκη, τόνισε ότι τυχόν επιπλέον μέτρα δεν συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση, όπως εκτιμά ο κ. Δραγασάκης), αλλά οικονομικό πρόβλημα για τη χώρα, υπό την έννοια ότι παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η κ. Γεροβασίλη επικαλέσθηκε ως επιχείρημα, το μεγαλύτερο -από ό,τι αναμένουν οι θεσμοί- πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει σχετική επιβεβαίωση από τη Eurostat, κατά τις σχετικές ανακοινώσεις της Πέμπτης.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για εκ των προτέρων ανακοίνωση μέτρων, παρατηρώντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για επίσημες προτάσεις των θεσμών, αλλά για απλή προφορική ενημέρωση προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Υπογράμμισε ότι τα συμφωνημένα βήματα είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στη συνέχεια να γίνει η συζήτηση για το χρέος. Τότε μόνο, είπε η κ. Γεροβασίλη, θα μπορούσαμε, να δούμε το ενδεχόμενο μέτρων σε περίπτωση αποκλίσεων το 2018. Οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά στάση σεβασμού έναντι της συμφωνίας, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αυτοί οι οποίοι με λαχτάρα περιμένουν ή προσπαθούν, με στόχο να επιβληθούν δυσάρεστα μέτρα για να αποδυναμώσουν την κυβέρνηση καλό θα ήταν να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, υπογράμμισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε για εκλογές, ούτε και για δημοψήφισμα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ανέφερε ότι σήμερα επιστρέφουν στην Αθήνα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και αύριο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται σε τελική φάση η συζήτηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του Εurogroup.

Όπως ανέφερε, η συμφωνία αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) δόθηκαν από σήμερα σε δημόσια διαβουλευση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here