Γερμανός πρέσβης: Κλειδί η Τουρκία, οι επαναπροωθήσεις και ο έλεγχος συνόρων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI( T. ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Πώς μπορεί η Ελλάδα των 10 εκατομμύριων να αντιμετωπίσει 800 χιλιάδες πρόσφυγες; Αυτό είναι αδύνατον», τόνισε ο Γερμανός πρέσβης Πέτερ Σουφ μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για το προσφυγικό.  Ο κ. Σουφ συμπλήρωσε ότι εργαλεία επίυσης του προβλήματος είναι η προστασία των συνόρων και η επαναπροώθηση ώστε να επωμιστούν κι οι άλλες χώρες το βάρος, καθώς η Συνθήκη της Γενεύης υπαγορεύει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών.

Η εκδήλωση με κύριο θέμα αν το προσφυγικό ζήτημα αποτελεί απειλή ή ευκαιρία για την Ευρώπη, που οργάνωσε το Χάρβαρντ «Club of Greece» και η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη- Solidarity now» σε αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες.

Βασικοί ομιλητές η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, Σέϊλα Μπενχαμπίμπ και ο Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα, Πέτερ Σουφ.

Ο γερμανός πρέσβης χαρακτήρισε απίστευτα δύσκολο και περίπλοκο το προσφυγικό ζήτημα. «Είναι εδώ και θα μείνει» δήλωσε και τόνισε ότι «εργαζόμαστε σε ένα πολύπλοκο θέμα, δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να εξαφανιστούν οι πρόσφυγες», ενώ πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έμειναν να σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος.

Η μετανάστευση όπως υπογράμμισε, μπορεί να αντιμετωπιστεί με έλεγχο των συνόρων και τότε ίσως να ελεγχθούν και οι προσφυγικές ροές.  «Θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω στις αιτίες και τις ρίζες του προβλήματος, να σπάσουμε τη ‘βιομηχανία της διακίνησης’ και να ενδυναμώσουμε τις γειτονικές χώρες της κρίσης. Για όλα τα παραπάνω η δέσμευση της Τουρκίας αποτελεί κλειδί» συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός πρέσβης έκανε λόγο και για επαναπροώθηση προσφύγων, την οποία χαρακτήρισε σύνθετη διαδικασία, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει επιτυχημένα παραδείγματα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «το να αφήσουμε τους πρόσφυγες να ζήσουν σε ένα κοντέινερ, σε έναν παράλληλο κόσμο δεν είναι έξυπνο. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο συνύπαρξης και ενσωμάτωσής τους».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σουφ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα πρέπει να συνεργαστούν με στόχο την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται να της δοθούν κι άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2019. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έρθουν στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα γύρω στα 4.000 άτομα από την Ε.Ε. για να υποστηρίξουν και τις προσπάθειες για την σωστή διαχείριση του ζητήματος.

«Το ήθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταρρεύσει»

«Όταν υψώνονται τα τείχη και οι φράχτες και οι πρόσφυγες δεν αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι, αλλά ως εγκληματίες τότε το ήθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει καταρρεύσει» τόνισε η καθηγήτρια, Σέϊλα Μπενχαμπίμπ, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν έμεινε ανεπηρέαστη από το προσφυγικό θέμα, αλλά από χώρα μετανάστευσης μετατράπηκε σε χώρα υποδοχής. Όπως υπογράμμισε, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση βρίσκοντας τους σωστούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν μετακινήσεις ασφαλείς και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι άνθρωποι που νιώθουν τον πόνο, την πείνα, την δίψα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Μπιμάλ Γκος τόνισε ότι οι χώρες υποδοχής μεταναστών αλλά και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένες πολιτικά αλλά και τεχνικά να διαχειριστούν αυτό το καυτό ζήτημα.

Τέλος, ο πρόεδρος της «Αλληλεγγύης- Solidarity Now» και πρόεδρος του Χάρβαρντ «Club Greece» υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση του ελέγχου των συνόρων της Ε.Ε., ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, αλλά και να υπάρξει εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου μεταξύ των κρατών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here