Γερμανοί έμποροι όπλων κάνουν τους ηθικούς και σταματούν να πουλούν πολυβόλα στην Τουρκία

Γερμανική βιομηχανία όπλων «κόβει» από τους πελάτες της την Τουρκία επικαλούμενη ως δικαιολογία ότι δεν είναι επαρκώς δημοκρατική.

«Θα πουλάμε όπλα  μόνο σε χώρες του ΝΑΤΟ και δημοκρατικές, όπου επίσης δεν παρατηρούνται σημεία διαφθοράς» φέρεται να είπαν «πηγές» της εταιρείας Heckler & Koch σε δημοσιογράφο του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Γερμανίας.

Η Τουρκία βέβαια είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά η κίνηση θεωρείται ως «εκδούλευση» προς τις ΗΠΑ μετά την πίεση που άσκησε η Τουρκία για την έκδοση του Γκιουλέν αλλά και την σύναψη στενών δεσμών του  Ερντογάν με τον Πούτιν. Υπάρχει και ένας κόκκος αληθείας στο ζήτημα της αλλαγής πολιτικής, όχι όμως με την ηθική έννοια, αλλά επειδή η εταιρεία προσανατολίζεται και εξειδικεύεται στον εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων ισχυρών κρατών (π.χ. ΗΠΑ) και θέλει για οικονομικούς λόγους να αποσυρθεί σταδιακά από τις συρράξεις σε ασταθείς χώρες και κυρίως από  χώρες με ασταθείς οικονομίες που μπορεί να τους «φεσώσουν».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων οι πηγές του αναφέρουν ότι η εταιρεία θα πάψει να πουλάει όπλα και στο Μεξικό, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Σαουδική Αραβία, που είναι ασφαλώς σε άλλες λίστες και  οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ -πιθανόν να μην ισχύει η «μαύρη λίστα» που δημοσιεύει το πρακτορείο ή να δόθηκε για παραπλανητικούς λόγους από τις πηγές

Η εταιρεία αυτή που πλασάρεται αίφνης ως ηθική έχει πουλήσει (και συνεχίζει να πουλάει όπλα) σε χώρες με εμφυλίους ξεσηκώνοντας πολλές αντιδράσεις -έχει κατηγορηθεί για εφοδιασμό του Σουδάν, της Ταϊλάνδης, της Βιρμανίας, Ινδονησία, Σριλ Λάνκα και Σιέρα Λεόνε ακόμα και σε εποχές που είχε επιβληθεί διεθνές εμπάργκο στο εμπόριο όπλο προς αυτές Επίσης είε εφοδιάσει την «άνοιξη» της Λιβύης και όπλα της είχαν χρησιμοποιηθει ευρέως εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων του Καντάφι.

Πρόκειται για παλιά γερμανική βιομηχανία που πέρασε σε γαλλικό έλεγχο μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Τρια στελέχη της ξαναλειτουργησαν το εργοστάσιο το 1948 ως  μονάδα παραγωγής μηχανικών εξαρτημάτων, ραπτομηχανές, ποδήλατα και άλλα. Το 1956 κατασκεύασε ένα οπλοπολυβόλο για τη γερμανική κυβέρνηση και από τότε ειδικεύεται στα πολυβόλα.

Το 1991 πήρε την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρίας η βρετανική οπλοβιομηχανία British Aerospace. Το 2002 η εταιρεία άλλαξε χέρια και ξανάγινε γερμανική αλλά έχει θυγατρικές στη Βρετανία, Γαλλία και στις ΗΠΑ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here