Γερμανικές αποζημιώσεις: Η Διεθνής Ομοσπνοδία Αντιστασιακών-Αντιφασιστών στον πλευρό της Ελλάδας

Η Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών/ Αντιφασιστών. στο 17ο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 19-11-2016 στη Πράγα, εξέδωσε ωήφισμα με το οποίο υιοθετεί τις θέσεις της της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Οπως αναφέρεται στο ψήφισμα, που εγκρίθηκε ομόφωνα:

Η FIR στηρίζει το αίτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , των Ελλήνων συναγωνιστών για την υλοποίηση των διεθνών συμφωνιών του Παρισιού και του Λονδίνου που ορίζουν τις υποχρεώσεις της Γερμανίας για τις πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα για τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά κατοχικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής 1941-1944.

            Στη βάση αυτή, πρόσφατα, υποστηρίξαμε το αίτημα -Αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στην επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα δικαιώνοντας τα ελληνικά συμφέροντα. Η Εκτελεστική μας Επιτροπή έστειλε γράμματα στη γερμανική κυβέρνηση και μέλος της ΕΕ και συμμετείχε σε συνέντευξη στις Βρυξέλες μαζί με τους Έλληνες συντρόφους μας.

            Επιμένουμε και για μια ακόμα φορά καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση και την κυβέρνηση της Ελλάδας να βρουν μια κοινή γλώσσα ώστε να συζητήσουν το θέμα και να υλοποιήσουν τις σχετικές συμφωνίες για τις γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις – οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.»

Το Συνέδριο

Στο συνέδριο συμμετείχαν 51 αντιπρόσωποι από 16 χώρες – ανάμεσά τους 6 αντιπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ). Στην διάρκεια του Συνεδρίου, εκτός των άλλων, έγιναν παρεμβάσεις – παρατηρήσεις της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ σχετικά με τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη των ιδανικών και οραμάτων της Αντίστασης κατά του φασισμού /ναζισμού , για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Καταγγέλθηκαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ΗΠΑ- ΝΑΤΟ – ΕΕ στην Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ουκρανία κλπ. Ακόμα καταγγέλθηκε η επιχείρηση για την αναθεώρηση – παραχάραξη της Ιστορίας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και η προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου του Κόκκινου στρατού και της ΕΣΣΔ και των αντιστασιακών κινημάτων για την ήττα του φασισμού – ναζισμού. Επίσης επισημάνθηκαν οι ευθύνες της Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντικομουνιστική εκστρατεία που αναπτύσσεται στη βάση της θεωρίας «της καταγγελίας των ολοκληρωτισμών» που οδηγεί στην εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό! Πράγμα που ενισχύσει, ουσιαστικά, τις φασιστικές δυνάμεις, όπως στην Ελλάδα, την εγκληματική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» και άλλες αντίστοιχες δυνάμεις σε άλλες χώρες.

Η ελληνική αντιπροσωπία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παρουσίασε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και στόχους δράσης της FIR για την επόμενη τριετία (για λόγους τυπικούς δεν μπήκε σε ψηφοφορία αλλά, όπως τονίστηκε, θα παρθεί υπόψη στις επεξεργασίες της νεοεκλεγμένης Εκτελεστικής  Επιτροπής για τις συγκεκριμένες δράσεις και στόχους που θα καθοριστούν για το επόμενο διάστημα.

Στο τέλος του συνεδρίου εκλέχτηκε ομόφωνα η νέα διοίκηση της FIR  στην οποία επανεκλέχτηκαν, από την Ελλάδα, οι :

  1. Χρίστος Τσιντζιλώνης, αντιπρόεδρος της FIR
  2. Γρηγόρης Τουγλίδης , μέλος της εκτελεστικής επιτροπής.

Πρόεδρος επανεκλέχτηκε ο Vilmos Hanti (Ούγγρος), γενικός γραμματέας Ulrich Schneider (Γερμανία) και ταμίας ο Heinz Siefritz(Γερμανία). Αντιπρόεδροι επίσης εκλέχτηκαν οι Filippo Giuffrida (Ιταλία), General Michail A. Moiseev(Ρωσία). Επίσης μέλη της εκτελεστικής επιτροπής εκλέχτηκαν και οι: Jean Cardoen, Nikolay Royanov και Alessandro Pollio Salimbeni.

Του συνεδρίου προηγήθηκε εκδήλωση όπου τιμήθηκαν με το βραβεία «Μισέλ Βάντεμποργκ» οι αγωνιστές, προσωπικότητες και οργανώσεις από διάφορες χώρες για την προσφορά τους  στην αντίσταση κατά των φασιστών-ναζιστών στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τη μετέπειτα αγωνιστική τους δράση. Ανάμεσα στα τιμώμενα πρόσωπα των αντιστασιακών αγωνιστών είναι και του δικού μας, Γιώργη Μωραΐτη, πρώην Προέδρου της ΠΟΑΟ και αντιπροέδρου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σήμερα. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετείχε πέραν των αντιπροσώπων, με 120 και πλέον συναγωνιστές, απογόνους και φίλους της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ που πήραν μέρος στην έναρξη του Συνεδρίου προκαλώντας ιδιαίτερα θετική εντύπωση στους συνέδρους.

Επίσης η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι συμμετέχοντες στην εκδρομή-αποστολή συμμετείχαν στην ιδρυτική συνέλευση του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ στην Βουδαπέστη. Ενώ αντιπροσωπία της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ συμμετείχε την προηγούμενη, σε συνεστίαση των Ελλήνων Πολιτικών Προσφύγων που ζουν στην Τσεχία.

 

 

 

  

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here