Γερμανία: Το ξενοφοβικό AfD μπροστά από το CDU της Ανγκελας Μέρκελ

Στοιχεία σοκ για την γερμανική πολιτική περιλαμβάνει δημοσκόπηση που διεξήχθη στο ανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, εν όψει των τοπικών εκλογών της Κυριακής Οπως αναφέρει το περιοδικό Cicero,  το ξενοφοβικό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ξεπέρασε σε ποσοστά το συντηρητικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, εκμεταλλευόμενο την μεταναστευτική κρίση και τις αντιδράσεις που αυτή έχει προκαλέσει και μέσα στη Γερμανία.

 

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο Insa για λογαριασμό του μηνιαίου περιοδικού, το AfD θα συγκεντρώσει το 23% των ερωτηθέντων στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας το CDU που θα συγκεντρώσει το 20% -πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για την Μέρκελ.

«Θα είναι μια απόλυτη κατάρρευση για τους Χριστιανοδημοκράτες αν ένα νέο κόμμα κατορθώσει να εγκαθιδρυθεί σε κρατιδιακό επίπεδο στα δεξιά του CDU και πράγματι να ξεπεράσει τα ποσοστά του» ανέφερε το περιοδικό στον δικτυακό του τόπο.

Η Γερμανία παραμένει σε αναταραχή, με τις αντιμεταναστευτικές τάσεις να παρουσιάζουν αύξηση, καθώς 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε πέντε ξεχωριστές επιθέσεις που σημειώθηκαν μεταξύ 18 και 26 Ιουλίου. Στις δύο επιθέσεις την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και στις τρεις οι δράστες ήταν αιτούντες άσυλο.

Εκμεταλλευόμενοι τις επιθέσεις πολλοί επικρίνουν την μεταναστευτική πολιτική ανοιχτών θυρών της Μέρκελ, με την οποία εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες εισήλθαν στην Γερμανία τον περασμένο χρόνο.

Η δημοσκόπηση του περιοδικού έδειξε πως οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό, προηγούνται στις εκλογές στην Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, συγκεντρώνοντας το 28% των ψήφων.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσκοπικά αποτελέσματα, ο ομοσπναδικός κυβερνητικός συνασπισμός SPD-CDU θα συνεχίσει να κυβερνά το βορειοανατολικό κρατίδιο, με ένα συγκεντρωτικό ποσοστό 48% της προβλεπόμενης ψήφου.

Επίσης το SPD θα μπορούσε να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με το αριστερό κόμμα Die Linke, που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει το 15% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής, και το Κόμμα Πρασίνων, που προβλέπεται ότι θα συγκεντρώσει το 6% των ψήφων.

Όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στο Κοινοβούλιο έχουν αποκλείσει την συμμετοχή τους σε οποιονδήποτε σχήμα που θα έχει μέσα το AfD.

Το δείγμα της δημοσκόπησης του ινστιτούτου Insa ήταν 1,031άτομα και διεξήχθη στις 29 Αυγούστου.

ΑΠΕ/Reuters

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here