Γεράσιμος Ρηγάτος: Ιατρικό «Ημερολόγιο» 2017

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

   Μεταξύ των διαφόρων θεματικών ημερολογίων που κυκλοφορούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εδώ και αρκετά χρόνια, κυκλοφορούν και Ιατρικά Ημερολόγια. Συναντήσαμε τον Γεράσιμο Ρηγάτο, γιατρό και γνωστό συγγραφέα και τον ρωτήσαμε σχετικά:

Ιατρικά Ημερολόγια;

Πρόκειται για ειδική έκδοση που κατ’ αρχάς έχει και τα γενικά χαρακτηριστικά ενός ημερολογίου, με τους συνήθεις τρόπους διάταξης των ημερών, ώστε να διευκολύνεται η συστηματική καταγραφή των επαγγελματικών κ.α. υποχρεώσεων του χρήστη. Περιέχει επίσης εκτός από το εορτολόγιο και τις σύγχρονες «γιορτές της παγκοσμιοποίησης», δηλαδή τις λεγόμενες «Παγκόσμιες ημέρες», πολλές από τις οποίες έχουν να κάνουν με την υγεία και με νοσήματα, δηλ. την πρόληψη και τη θεραπεία τους αλλά και με την αποκατάσταση και την κοινωνική αποδοχή των ασθενών. Επίσης περιέχουν όλη την συνήθη χρηστική ύλη των Ημερολογίων.

Και πέρα από αυτά;

Σωστά, ως εδώ είναι ένα κοινό Ημερολόγιο. Η ειδοποιός διαφορά ενός Ιατρικού Ημερολογίου από τα γενικά βρίσκεται στο πέρα από τα συνήθη στοιχεία. Το ξεχωριστό στοιχείο είναι η δημοσίευση στο Ημερολόγιο ενός θέματος που σχετίζεται με τον πολιτισμό της Ιατρικής. Άλλοτε πρόκειται για θέμα ιστορίας από την ελληνική ή από την παγκόσμια ιατρική, από την αρχαιότητα ή από τον μεσαίωνα ή από τα νεότερα χρόνια. Το κείμενο άλλοτε δημοσιεύεται αυτόνομα στις πρώτες σελίδες, άλλοτε σε τμήματα μεταξύ των μηνών και άλλοτε υποσελίδια, σε όλη την έκταση του έτους.

Εκτός από Ιστορία;

Έχουν περιληφθεί σε διάφορα ημερολόγια και άλλα πολιτιστικά αντικείμενα. Γιατροί λογοτέχνες, λαογραφικά ζητήματα, θέματα λαϊκής λατρείας κλπ. αναφέρονται ενδεικτικά για να περιγραφεί η θεματική ποικιλότητα των ιατρικών ημερολογίων.

Η παράδοση συνεχίζεται;

Παρά τις γνωστές σε όλους μας δυσκολίες, που βεβαίως εκτείνονται και στους εκδότες βιοϊατρικών βιβλίων και εντύπων, έγινε δυνατή και για εφέτος η έκδοση ιατρικού ημερολογίου από τις εκδόσεις ΒΗΤΑ. Μάλιστα το ημερολόγιο προσφέρεται δωρεάν στους πελάτες των εκδόσεων και μέχρι την εξάντληση των υπαρχόντων αντιτύπων.

Με τι θέμα φέτος;

Το θέμα του εφετεινού ημερολογίου αναφέρεται στην ελληνική λογοτεχνία της Κύπρου, σε συνδυασμό με την ιατρική μας ιστορία της αρχαιότητας και των πρώτων αιώνων του Βυζαντίου. Πρόκειται για «Ιατροϊστορικά σχόλια σε τέσσερα μονόπρακτα του Κύπρου Χρυσάνθη», γραμμένα κατά τη δεκαετία του 1960. Ο γιατρός Κ. Χρυσάνθης (1915-1998) είναι από τους κορυφαίους λογοτέχνες της Κύπρου με πλούσιο έργο. Έγραψε ποίηση και πεζά, θέματα ιστορίας της ιατρικής, λαογραφικά θέματα, φιλολογικά μελετήματα και θέατρο. Τα θεατρικά του έργα έχουν παρουσιασθεί κατ’ επανάληψη στις θεατρικές σκηνές της Κύπρου και στο ραδιόφωνο (ΡΙΚ). Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι τα έργα είναι γραμμένα σε ποιητικό λόγο.

Το αντικείμενο των μονοπράκτων;

Το πρώτο από αυτά αναφέρεται στον Ιπποκράτη. Ο συγγραφέας εστιάζει σε κορυφαίες στιγμές του βίου και της διδασκαλίας του «πατέρα της ιατρικής», την ένταξη της φιλοσοφίας στην ιατρική, την καταπολέμηση των δεισιδαιμονιών αλλά και τις αντιδράσεις που δέχτηκε. Κι ακόμα έχουμε στον θεατρικό λόγο και μια ποιητική μεταγραφή του «Όρκου». Το δεύτερο μονόπρακτο αναφέρεται στη ζωή και στις ανατομικές έρευνες του Ηρόφιλου του Χαλκηδόνιου. Περιγράφονται οι μεγάλες ερευνητικές του συμβολές, η προώθησή τους παρά τις αντιδράσεις για την ανατομή πτωμάτων και η διδασκαλία του που οδήγησε στη δημιουργία Σχολής.

Τα υπόλοιπα δύο;

   Από τα δύο που απομένουν το πρώτο αναφέρεται στον Αέτιο τον Αμιδηνό του 5ου αι. μ.Χ., με το πλούσιο κλινικό και συγγραφικό έργο που ολοκλήρωσε με ταυτόχρονη ταξινομική προσπάθεια σε 16 τόμους. Το τελευταίο έχει θέμα «Ο Γαληνός στην Κύπρο» και στηρίζεται σε πραγματικό ταξίδι για το οποίο έχει γράψει ο ίδιος ο Γαληνός. Κατά την περιγραφή των ταξιδιών παρεμβάλλονται και άλλες ενδιαφέρουσες γνώσεις του Γαληνού, τις οποίες ο Κ. Χρυσάνθης ως γνώστης της ιστορίας της ιατρικής μεταφέρει στο μονόπρακτό του.

Κάποιο σχόλιο;

Πιστεύω πως το μέγεθος των αρχαίων γιατρών, η συνοπτική θεώρηση της ζωής και του έργου τους και η δύναμη της γραφίδας του Κ. Χρυσάνθη θα κρατήσουν ζωηρό το ενδιαφέρον των γιατρών που θα αποκτήσουν το ιατρικό «Ημερολόγιο 2017» των εκδόσεων ΒΗΤΑ.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here