Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας στην γενική συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ηχηρό παρών έδωσαν σήμερα Σάββατο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων, κατά τη διάρκεια της οποίας αντηλλάγησαν «πυρά» για κρίσιμα θέματα όπως οι μηχανισμοί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης αλλά και ζητήματα συνταγματικής τάξης, με κορυφαίο την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοςύνης αποτελούν εστίες παρεμβάςεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης Σπύρος Κοντονής, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Κι αν υπάρχουν τέτοιες,θα αποδοθούν ευθύνες από τον λαό. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

Κοντονής: Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας

«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις. Είναι δικαίωμά τους. Το αμείλικτο ομως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας»αναρωτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης απευθύνοντας την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικώς στις πρόσφατες προτάσεις της για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

«Η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε», είπε, ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι»

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς

Πυρά εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η δικαιοσύνη από τήν πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με κίνδυνο της ζωής τους,στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε¨

«Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιςτούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπεί τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανότητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της δικαιοςύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι»‘άκαιρη» και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Κουτσούμπας: Προαναγγέλλουν δικαστές δύο μισθολογικών ταχτυτήτων

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «δεν
ταυτίζουμε το θεσμό της δικαιοσύνης με τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Ολους εσάς που εργάζεστε και αντιμετωπίζετε τις συνέπειες της αντιλαικής πολιτικής. Συμπαραστεκόμαστε σε κάθε δίκαιο αίτημά σας.

Ο Πρωθυπουργός δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις, γεγονός απαράδεκτο. Προαναγγέλουν δικαστές δύο μισθολογικών ταχτυτήτων.
Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικία δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Γεννηματά: Μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Συμπαράτασης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι  «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ» κάνοντας λόγο «για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Σεβαστίδης: Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Σκληρή κριτική με αιχμή του δόρατος την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση άσκησε στην ηγείσα της δικαιοσύνης ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστών είπε: «ποτέ  κανείς δεν διανοήθηκε  επί έναν αιώνα  να αμφισβητήσει  το νόημα και το περιεχόμενο  αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων .Ούτε ένας δικαστής ,ούτε ένας  συνταγματολόγος ,ούτε ένας  πολτικός. Και ακούγονται σήμερα  τέτοιοι πρωτοφανείς  ισχυρισμοί,τέτοια στρέβλωση  του νοήματος του Συντάγματος».

Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα, η πανεπιστημιακή κοινότητα  και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου  έχει ήδη λάβει  θέση σε δημόσια τοποθέτησή της  υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της  της διάταξης αυτής τώρα. Ο κ. Σεβαστίδης κάλεσε τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here