Η νεοσύστατη Ενωση, τα όρια ηλικίας των δικαστών στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων

Η ίδρυση της νεοσύστατης Ένωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστικών Λειτουργών, η επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών αλλά και οι τηλεοπτικές άδειες ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.

Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Δικαιοσύνης με αποκορύφωμα την ίδρυση της νέας Ένωσης αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε όλες τις ομιλίες με τον υπουργό Δικαιοσύνης να κάνει λόγο για ανοίκειες και εμπρηστικές ανακοινώσεις δικαστικών ενώσεων. 

Κοντονής: Πάνω από όλα είστε δικαστές

Ο κ. Κοντονής αναγνώρισε το δικαίωμα στους δικαστές να συγκροτούν και άλλο συνδικαλιστικό φορέα τονίζοντας:  «Την τελευταία περίοδο παρατηρούμε φαινόμενα που μας ανησυχούν ιδιαιτέρως. Δεν αναφέρομαι σε ανοίκειες  ανακοινώσεις εναντίον δικαστικών ενώσεων .Αναφέρομαι σε κάτι που δημιουργεί  μείζον ζήτημα. Αναφέρομαι σε εμπρηστικές ανακοινώσεις ενώσεων  εναντίον  άλλων πολιτών να συγκροτούν ενώσεις . Πάνω από όλα είστε δικαστές και πρώτα  από όλα πρέπει εσείς να το περιφρουρήσετε.»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  Δημ. Ασπρογέρακας κράτησε χαμηλούς τόνους, ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και πρότεινε τη δημιουργία Ομοσπονδίας Δικαστικών Ενώσεων, στο ΔΣ της οποίας θα εκπροσωπούνται όλες οι δικαστικές ενώσεις. «Είναι δικαίωμα του καθενός να μετέχει σε οποιαδήποτε δικαστική ένωση επιθυμεί» είπε χαρακτηριστικά ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα που έχει ανοίξει με την επέκταση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών.

Επιμένει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου στην αύξηση ορίων ηλικίας

Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου απάντησε στους επικριτές  τόσο των δικών της προσωπικών χειρισμών όσο και της συνάντησης που είχαν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό. Μεγάλος λόγος με κακοπιστία από ορισμένους έγινε για τη συνάντηση με  τον πρωθυπουργό των προέδρων των  ανωτάτων δικαστηρίων. «Δεν κατανοώ ούτε δικαιολογώ ορισμένες μεμονωμένες  φωνές που έσπευσαν να κριτικάρουν τη συνάντηση αυτή και να την χαρακτηρίσουν ως συναλλαγή. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική γιατί έγινε  η αύξηση οργανικών θέσεων κατά 18. Όπως και η αύξηση κατά 4 των αρεοπαγιτών .. Τα πικρόχολα σχόλια περί δήθεν συναλλαγής εκθέτουν εκείνους που τα εκστομίζουν.»

Η κ. Θάνου επέμεινε πάντως στο θέμα της επέκτασης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών λέγοντας: « Το θέμα αυτό ετέθη γιατί με πολύ πρόσφατα νομοθετήματα οι  δημόσιοι υπάλληλοι ,οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν αύξηση ορίου ηλικίας, όλοι οι πρόεδροι των Ανεξάρτητων Αρχών έχουν ως  όριο αποχώρησης  το 73ο έτος , οι συμβολαιογράφοι και οι υποθηκοφύλακες το  70ο.Καταφενάστατο είναι   ότι οι δικαστές που είχαν υπεροχή  περιέρχονται σε δυσμενή διάκριση έναντι όλων των άλλων .Το ευρωπαικο δίκαιο έχει διατάξεις παρόμοιου  περιεχομένου του συντάγματος για την αρχή της ίσης μεταχείρισης  και στην απασχόληση και σε συνάρτηση ότι το σύνταγμα χρήζει ερμηνείας – έχει τεθεί προς προστασία των δικαστών  και οχι εις βάρος τους – … Θα είμαστε  έτοιμοι στο μέλλον να καταθέσουμε όλα τα επιχειρήματα για να κάνουμε ανταλλαγή απόψεων για να ευρεθεί η καταλληλότερη λύση.»

Χρ.Σεβαστίδης: Η ενότητα βάλλεται 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης χαρακτήρισε ανισυνταγματική μια αύξηση του ορίου ηλικίας και κατήγγειλε για άλλη μία φορά την ίδρυσης της νέας ένωσης.

« Η ενότητα βάλλεται και πολεμάται από ελάχιστους μέσα στο σώμα. Γίναμε μάρτυρες διασπαστικών ενώσεων από ανθρώπους που τιμήθηκαν από συναδέλφους. Η νέα ένωση έχει σαφή προσωπικά χαρακτηριστικά και  σύντομο χρόνο λήξης. Σαράντα συνάδελφοι  συνέστησαν μία αντιένωση . Για την αύξηση ορίου ηλικίας δεν θα μπορούσαμε να συναινέσουμε  γιατί έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το σύνταγμα»

Ν.Σακελλαρίου: Δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου ο οποίος πρόσφατα  βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής  λόγω της κρίσιμης απόφασης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ανέφερε ότι τήρησε αταλάντευτα το καθήκον του.

  « Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής. Όλοι κάνουμε την προσπάθειά μας. Να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Υπέστη πλήγματα  ,τελευταία δέχθηκα ανοίκειες επιθέσεις επ ευκαιρία συγκεκριμένης  υπόθεσης.  Δεν είναι δυνατόν εγώ να λαμβάνω εντολές είτε από θεσμικούς είτε από εξωθεσμικούς παράγοντες για το ποτε θα κάνω εγώ διάσκεψη.  Γιατί είχε γίνει αυτή η διάσκεψη γνωστή; Πώς είχε γίνει γνωστή; Δια της διαρροής… Δεν σας τα λέω για να δικαιώσω τον εαυτό μ μου. Οφείλουμε όλοι να τηρούμε το μέτρο. Πολλές φορές υποσκάπτεται η  ενότητα στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Ο Τύπος να αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Είχαμε μια υπόθεση που αφορούσε τα Μέσα Ενημέρωσης . Εδώ είδατε τη μεγάλη δύναμη του Τύπου. Εμάς δεν είναι η δουλειά μας αυτή.

Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας. Αυτό έκανα  και δεν με νοιάζει όποια προσωπική επίθεση κι αν μου γίνεται. 
Έχουμε και εμείς την ευθύνη μας για αυτά τα Μνημόνια και το PS .Ας ανοίξουν τις αποφάσεις. Δεν μας ενδιαφέρουν εμάς  αν θα γίνουμε αντιπρόεδροι ή πρόεδροι. Προσωπικά δεν αισθάνομαι  και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός»

Μάχη κατά της διαπλοκής

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του πρωθυπουργού   κάλεσε τους εισαγγελείς να δώσουν πρώτοι τη μάχη κατά της διαπλοκής.

« Αυτή την περίοδο κορυφώνεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύστημα της διαπλοκής που ενδημεί επί χρόνια στη χώρα μας που εγκατέστησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.  Σε εσάς δεν προσβλέπει η κυβέρνηση μόνο ,αλλά πρώτα η κοινωνία γιατί τον αγώνα ενάντια στη διαφθορά πρέπει να τον δώσετε εσείς . Ο αγώνας βρίσκεται στην κορύφωση του όπως και ο αγώνας εναντια στη διαπλοκή γιατί τα οικονομικά συμφέροντα δεν είναι μόνα τους. Αυτό το ιερό τρίγωνο των οικονομικών συμφερόντων ,των τραπεζών, του πολιτικού προσωπικού που εύκολα συνέπραττε σε αυτή την κατάσταση και όλων εκείνων που λειτουργούσαν ως εκπρόσωποι των ΜΜΕ πρέπει να σπάσει και διαρραγεί. Αυτά τα πρόσωπα βλέπουν ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση πρόθυμων απέναντι της.

Πρώτα ο πρωθυπουργός και κανένα μέλος της κυβέρνησης  δεν εκβιάζεται,  δεν συναλλάσσεται, δεν τους φοβόμαστε. Με άθλια δημοσιεύματα νομίζουν ότι θα μας κάμψουν. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε τους εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς  να δώσουμε τη μάχη κατα της διαπλοκής που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη  γι αυτή την κατάσταση.»

 Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τους συναδέλφους της να αφήσουν στην άκρη τα μκροσυμφέροντά τους, να λειτουργούν με σύνεση και να  στήσουν τη Δικαιοσύνη στο βάθρο που της αρμόζει.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here