Γαλλία: Συγκεντρώσεις κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων

Πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία κατά των κυβερνητικών σχεδίων για απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, οργάνωσαν συνδικάτα και φορείς. 

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 70% των Γάλλων αντιτίθεται στη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που επιχειρεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ, στοχεύοντας όπως λέει, στη μείωση της ανεργίας.

Πάνω από 1.500 νέοι και νέες συμμετείχαν σε ένα συλλαλητήριο το πρωί στο Παρίσι ενώ πολλές χιλιάδες πραγματοποίησαν πορεία στη Μασσαλία.

«Σταματήστε να συνθλίβετε το δικαίωμά μας στο μέλλον» έγραφε ένα πανό στη Μασσαλία, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της οργής κατευθυνόταν προς την υπουργό Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί.

Τι προβλέπουν οι μεταρρυθμίσεις

Οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση θέτουν υπό αμφισβήτηση σημαντικές πτυχές των εργασιακών σχέσεων. Σχεδόν τα πάντα, από το ανώτατο όριο εργασίμων ωρών μέχρι τις διακοπές και το επίδομα αδείας, τίθενται υπό λεπτομερή εξέταση στην προσπάθεια να λυθούν τα χέρια των επιχειρήσεων, όμως το επίκεντρο είναι ο περιορισμός του κόστους της απόλυσης εργαζομένων.

Η κυβέρνηση και οι επικεφαλής των επιχειρήσεων υποστηρίζουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα ενθαρρύνουν τις εταιρίες να προσλαμβάνουν περισσότερους εργαζόμενους με μόνιμες συμβάσεις, ευνοώντας ιδιαίτερα τους νέους, όμως συνδικάτα και ορισμένοι από την αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος θεωρούν πως πρόκειται για μια αδικαιολόγητη απειλή στην εργασιακή ασφάλεια.

Αν και η επίσημη εργάσιμη εβδομάδα θα παραμείνει στις 35 ώρες, τα συνδικάτα και οι εργοδότες θα μπορούν να διαπραγματεύονται ενδο-επιχειρησιακές συμφωνίες για την κατανομή του εργασιακού φόρτου σε περίοδο τριών ετών και θα μπορούν να αυξάνουν την εργάσιμη εβδομάδα το ανώτερο σε 46 ώρες για 16 συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι διαδηλώσεις συμπίπτουν με την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων στους σιδηροδρόμους με μισθολογικές διεκδικήσεις. Μόνο ένα τρένο στα τρία κυκλοφορούσε κατά μέσο όρο το πρωί στη χώρα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση, η κυβέρνηση μετέθεσε για τις 24 Μαρτίου την παρουσίαση του σχεδίου της στο υπουργικό συμβούλιο και πολλαπλασίασε αυτή την εβδομάδα τις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους,

«Μπορούμε να αποφύγουμε τις ρήξεις» δήλωσε την Τρίτη ο Φρανσουά Ολάντ στη διάρκεια συνόδου κορυφής στην Ιταλία.

Τα συνδικάτα που τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, με την CFDT επικεφαλής, ζήτησαν να αποσυρθούν το όριο στις αποζημιώσεις σε περίπτωση καταχρηστικής απόλυσης και την χαλάρωση των κριτηρίων για τις απολύσεις που γίνονται για οικονομικούς λόγους,

«Ο Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός του Μανουέλ Βαλς παίζουν χοντρά αλλά όχι μαζί» σημείωνε η εφημερίδα Le Parisien. «Ο πρόεδρος που έχει στο μυαλό την επανεκλογή του δεν μπορεί να κάνει εχθρό του ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Όσον αφορά τον πρωθυπουργό, προσκολλημένος στην εικόνα του αυστηρού μεταρρυθμιστή, θα κάνει πιθανότητα τις λιγότερες δυνατές παραχωρήσεις» αναφέρει η εφημερίδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here