Γαλλία: Διεκδικητής της προεδρίας και ο Αρνό Μοντεμπούρ-Καλεί τον Ολάντ να αποσυρθεί

Αλλο ένα πλήγμα στο ενδεχόμενο ο Φρ. Ολάντ να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο Μέγαρο των Ηλισίων επιφέρει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Βιομηχανίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ  ότι θα διεκδικήσει την προεδρία της χώρας στις προσεχείς εκλογές μετά τα «χαμένα» χρόνια υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Ο 53χρονος Μοντεμπούρ, απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση πριν από δύο χρόνια αφού εξέφραζε ολοένα και πιο έντονα τις αντιρρήσεις του στη «φιλελεύθερη» πολιτική που ασκούσε ο Ολάντ.

«Δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ και να σας προτείνω μια εναλλακτική επειδή αυτό υποσχεθήκαμε πριν από τέσσερα χρόνια» είπε ο Μοντεμπούρ μιλώντας σε μια συγκέντρωση υποστηρικτών του στο Φρανζί-ον-Μπρες. «Όμως τέσσερα χρόνια μετά, έχουμε μείνει με την αίσθηση ότι σπαταλήσαμε τον χρόνο μας. Όπως η πλειοψηφία των Γάλλων, είναι αδύνατον να στηρίξω τον νυν πρόεδρο. Θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία» ανακοίνωσε.

Ο Μοντεμπούρ δεν διευκρίνισε αν θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποψήφιος ή αν θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματος. Στις προκριματικές του 2012 είχε έρθει τρίτος, με ποσοστό περίπου 17%.

Εκκληση στον Ολάντ να μην είναι υποψήφιος

Καλώντας τον Ολάντ να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα, ο πρώην υπουργός είπε ότι το πρόγραμμά του θα περιλαμβάνει μέτρα για να μπει ένα τέλος στη λιτότητα ενώ θα αυξήσει τις δαπάνες, θα αντιστρέψει τις αυξήσεις φόρων της τελευταίας πενταετίας, θα αγωνιστεί κατά της παγκοσμιοποίησης και υπέρ της αναδόμησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία «πρακτικά έχει γίνει μια αποτυχημένη εταιρεία».

Ο Ολάντ, τα ποσοστά δημοτικότητας του οποίου είναι τα χαμηλότερα που είχε ποτέ οποιοσδήποτε Γάλλος πρόεδρος στη σύγχρονη εποχή, έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει αν θα είναι ξανά υποψήφιος μέχρι το τέλος του έτους. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι θα μπορούσε και πάλι να κερδίσει τις προκριματικές εκλογές του κόμματός του.

Άλλοι δύο πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Ολάντ έχουν ανακοινώσει ότι θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία: ο Μπενουά Αμόν, 49 ετών, πρώην υπουργός Παιδείας, που αποχώρησε από την κυβέρνηση την ίδια περίοδο με τον Μοντεμπούρ, και η Σελίλ Ντιφλό, 41 ετών, η οποία θέλει να εκπροσωπήσει το κόμμα «Ευρώπη Οικολογία-Οι Πράσινοι». Στις εκλογές του 2012 το κόμμα αυτό έλαβε ποσοστό 2,3%.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here