Κακουργηματικές διώξεις κατά 14 γιατρών και υπαλλήλων για το έγκλημα στο Δαφνί

Ποινική δίωξη σε βάρος 14 κατηγορουμένων γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτηρία ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την πυρκαγιά στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής «Δαφνί», τον Σεπτέμβριο του 2015, που είχε αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο από τις αναθυμιάσεις τρεις τρόφιμοι του ψυχιατρείου και να τραυματιστούν δύο ακόμη, που δεν μπόρεσαν να απομακρυνθούν, καθώς ήταν δεμένοι με λουριά στα δωμάτιά τους.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκε δίωξη σε βάρος τους για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και οι 14 φέρονται να γνώριζαν ότι με τις παραλείψεις του ενδεχομένως να προκαλόταν πυρκαγιά, αλλά παρόλα αυτά αδιαφόρησαν με αποτέλεσμα – χωρίς να το επιθυμούν- το θανατο τριών ανθρώπων.

Πάντως ποινικη δίωξη ασκηθηκε και κατά του τροφιμου που ξεκίνησε τη φωτιά και ο οποίος βρισκόταν εκεί καθώς στο παρελθόν είχε κριθεί ποινικά ακαταλόγιστος (69 ΠΚ). Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει πλέον ειναι: πρόκληση εμπρησμού, σωματική βλάβη κατά συρροή και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς.

Επίσης ασκήθηκαν διώξεις κατά:

– δυο θεράποντων ιατρών για την πράξη της παρανομης κατακράτησης αφού φέρονται ότι κρατούσαν συνεχώς δεμενους τους τρεις άτυχους ασθενείς παρά το ότι αυτό δεν επιτρεπόταν από το πρωτόκολο.

– έξι γιατρών για πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος καθώς δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους στο ίδρυμα.

– ενός διοικητικού υπαλλήλου το νοσοκομείου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Φέρεται να εξεδωσε βεβαιωση για την πυρασφαλεια του σωματίου στο οποίο κρατούνταν ο τροφιμος που ξεκίνησε την πυρκαγιά.

– ενός υπαλλήλου της εταιρίας πυρασφάλειας για απάτη και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση.

Στο πόρισμα που αριθμεί 40 σελίδες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Πέτρος, κάνει λογο για ουσιαστικές ευθυνες της Πολιτείας, υποστηρίζοντας πως κακώς κρατούνται οι ακαταλόγιστοι της ποινικής δικαιοσύνης στο Δαφνί. «Υπάρχει εν δυνάμει κιπνδυνος για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους τρόφιμους» αναφέρει ο εισαγγελικός λειτουργός και προσθέτει πως οι επικινδυνες αυτές περιπτωσεις θα πρέπει  να νοσηλεύονται σε ειδικά ιδρύματα, απομακρυσμένοι απο τους υπόλοιπους ψυχικά ασθενείς».

Την υπόθεση ανέλαβε τακτικός ανακριτής.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here