Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Παραιτούμαι, αποχωρώ, αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής

Με μια λιτή ανακοίνωσή του, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης γνωστοποιεί την παραίτηση του από το αξίωμα του βουλευτή αλλά και την αποχώρησή του από τη κεντρική πολιτική σκηνή, με τη φράση”αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:

Πριν από λίγο γνωστοποίησα στον Πρόεδρο της Βουλής με επιστολή την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και αφού προηγουμένως είχα ενημερώσει τον Πρόεδρο και την Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου.

Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία.

Το χρονικό της ρήξης και της παραίτησης

Ο κ. Σακελλαρίδης είχε ενημερώσει το Μαξίμου  ότι  δεν προτίθεται να λάβει μέρος στην αποψινή ψηφοφορία διαχωρίζοντας τη θέση του από την κυβέρνηση καθώς διαφωνεί με τα προαπαιτούμενα μέτρα.  Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει σήμερα η “Αυγή”, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» ενώ είχαν προηγηθεί έντονες διαβουλεύσεις προκειμένου να αλλάξει γνώμη. Μεταξύ εκείνων που επιχειρούσαν να μεταπείσουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ζήτησε από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο και να μην αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση.

Ο κ. Σακελλαρίδης ωστόσο επέμεινε στη θέση του ότι δεν θα παραστεί στην αποψινή ψηφοφορία. Έπειτα από την εξέλιξη αυτή και προ του κινδύνου η κυβερνητική πλειοψηφία να περιοριστεί στους 153 βουλευτές (δεδομένης της καταψήφισης του πολυνομοσχεδίου από το Νίκο Νικολόπουλο), ο πρωθυπουργός  τηλεφώνησε στον κ. Σακελλαρίδη  και του ζήτησε να παραδώσει την βουλευτική έδρα του στο κόμμα.

Ο κ. Σακκελαρίδης υπάκουσε στην επιθυμία του πρωθυπουργού και λίγα μεπτά πτις τις 12 το μεσημέρι, έστειλε επιστολή στο Πρόεδρο της Βουλής με την οποία δηλώνει ότι παραιτείται από το βουλευτικό αξίωμα. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν δεσμευθεί πως εάν υπάρξει θέμα ψήφισης μέτρων και νομοσχεδίων που προτείνει η κυβέρνηση, θα παραδώσουν την έδρα και θα διευκολύνουν τη κυβέρνηση, σε μιά προσπ’άθεια να αποφευχθεί η ιστορία του καλοκαιριού με το 1/3 της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίζει τις κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Τη  θέση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Βουλή των Ελλήνων θα καταλάβει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρώτος επιλαχών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Υπάρχει μια συζήτηση αν ο Βουλευτής όταν διαφωνεί με την πολιτική του κόμματος του πρέπει να παραδίδει την βουλευτική του έδρα! Το θέμα συζητιέται και κατά την άποψή μου αποτελεί την επιτομή του αποπροσανατολισμού! Δηλαδή εγώ που ψήφισα ένα κόμμα όταν διαφωνήσω με το κόμμα που επέλεξα τι θα κάνω; Θα αυτοκτονήσω ή θα παραιτηθώ από Πολίτης και θα γίνω Ιδιώτης;
    Ο Σακελαρίδης επέλεξε να παραιτηθεί από Βουλευτής και παρέδωσε την βουλευτική του έδρα. Επέλεξε δηλαδή να βοηθήσει με το δικό του τρόπο να προχωρήσει αυτό που κάποιοι άλλοι επέλεξαν και που αυτός διαφωνούσε. Τι νόημα έχει η δική του διαφωνία και όπως αυτή εκφράστηκε; Νομίζει πως έσωσε τον εαυτό του! Στην πράξη επέλεξε την θέση του Ιδιώτη. Προς το παρόν θα μου πει κάποιος! Αυτό όμως θα τον συνοδεύει στη ζωή του και αποτελεί την απόλυτη προσβολή για όσους του βάλανε σταυρό!
    Ήταν δική του η βουλευτική έδρα που παρέδωσε; Προφανώς όχι! Του το ζήτησε το σώμα που τον εξέλεξε να παραιτηθεί; Με ποιο τρόπο εκφράστηκε το σώμα όσων τον εξέλεξαν;
    Θα είχε νόημα να χειρισθεί την υπόθεση της βουλευτικής του έδρας όπως το χειρίσθηκε αν προεκλογικά είχε γίνει σαφές από τον ίδιο αλλά και το κόμμα του πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεσα ανακλητοί από τον αρχηγό τους κ. Τσίπρα ή ίσως από τον κ. Φλαμπουράρη ή τέλος πάντων, από όργανο ή πρόσωπο που με βάση συγκεκριμένους και δημόσια κατατεθειμένους κανόνες που ορίζουν την «ιδιοκτησία» της Βουλευτικής έδρας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here