Β. Θάνου: Συνταγματική η χρήση λιστών με Ελληνες καταθέτες εξωτερικού

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI(Γ. ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ)

Συνταγματική θεωρεί, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου την πρόσφατη διάταξη σύμφωνα με την οποία οι λίστες με καταθέτες σε τράπεζες του εξωτερικού οι οποίες αποκτήθηκαν παράνομα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό μέσο για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος.

Για το θέμα αυτό είχαν προκληθεί αντιδράσεις από την Ενωση Εισαγγελέων και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που καταδίκασαν ως αντισυνταγματική τη χρήση παράνομα αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε ειδικές κατηγορίες εγκλημάτων, όπως το οικονομικό και τα εγκλήματα διαφθοράς.

Σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή της Κυριακής» η κ. Θάνου επισημαίνει ότι οι εκ των υστέρων αντιδράσεις προκαλούν ερωτηματικά και προσθέτει:

«Οι πολίτες προσδοκούν από τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να ενεργούν για την πάταξη της διαφθοράς και για την τιμωρία των υπευθύνων», σημειώνει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας, «διότι για τη χρήση του παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού μέσου προβλέπονται από την ίδια αυτή διάταξη συγκεκριμένες προϋποθέσεις, δηλαδή η προκαλούμενη βλάβη να είναι σημαντικά κατώτερη από εκείνη που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, η απόδειξη της πράξεως να είναι διαφορετικά αδύνατη και ο τρόπος διά του οποίου αποκτήθηκε το αποδεικτικό μέσο να μην προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. Η συνδρομή δε των ως άνω προϋποθέσεων στη συγκεκριμένη περίπτωση ερευνάται από τον δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η μη παραβίαση των προστατευόμενων από το Σύνταγμα δικαιωμάτων».

Όσον αφορά τη ρήξη που σημειώθηκε στην Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η κ. Θάνου εκτιμά ότι πέντε μέλη της παραιτήθηκαν «διότι ήταν αντίθετοι προς το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του προέδρου και του γενικού γραμματέα και όχι βεβαίως για λόγους άλλων σκοπιμοτήτων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here