Βυζαντινά … αντικαταθλιπτικά και καρδιολογικά φάρμακα έφερε στο φως ανασκαφή κοντά στην Πόλη

Εκατοντάδες δοχεία, κεραμικά και γυάλινα, που περιέχουν ίχνη αντικαταθλιπτικών και καρδιολογικών φαρμάκων έφερε στο φως η ανασκαφή στην αρχαία Βαθονεία, που βρισκόταν στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης και η ποια καταστράφηκε τον 7ο αιώνα μ.Χ, μάλλον σε από κοινού επίθεση Αβάρων και Σασσανιδών.

Τα υπολείμματα που βρέθηκαν στα δοχεία αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε ότι ήταν φάρμακα για την κατάθλιψη αλλά και καρδιοτονωτικά, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν μας αποκαλύπτουν ποιες ουσίες (προφανώς από φυτά) είχαν χρησιμοποιηθεί.

Η περιοχή καταστράφηκε γύρω στο 620 με 640 μΧ. και η πόλη ήταν χτισμένη 20 χιλιόμετρα δυτικά της σημερινής Κωνσταντινούπολης.

Στη Βαθονεία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ίχνη από τις παλαιότερες γεωργικές δραστηριότητες στην Ευρώπη, που χρονολογούνται από το 7.000 π.Χ, ενώ τα λιμάνια της πόλης χρησιμοποιούσαν οι Βίκινγκς κατά τον 9ο και 11ο αιώνα.

Οι ανασκαφές στη Βαθονεία ξεκίνησαν το 2007 υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου του Κοτζάελι και του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού και σε αυτές λαμβάνουν μέρος δεκάδες πανεπιστημιακοί, φοιτητές καθώς και ξένα ιστορικά ιδρύματα.

Η Βαθονεία θεωρείται υστερορωμαϊκή πόλη που οικοδομήθηκε  πάνω σε άλλο αρχαιότερο κέντρο.

Βρέθηκαν συνολικά 700 μικρά αγγεία, γουδιά και θερμάστρες και εικάζεται ότι εκεί βρισκόταν κάποια «φαρμακοβιομηχανία» της εποχής,

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here