Βρυξέλλες: Ψυχρή αντίδραση για το «βέτο» του Αυστριακού ΥΠΕΞ στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Ψυχρά φαίνεται να αντιδρούν οι Βρυξέλλες στις τοποθετήσεις του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε χθεσινές συνεντεύξεις του στις αυστριακές εφημερίδες «Έστεραιχ» και «Κουρίρ», αφενός είχε ταχθεί υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και αφετέρου είχε ανακοινώσει την προβολή από μέρους του, «βέτο» στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις.

«Έχω έδρα και φωνή στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, όπου τίθεται το θέμα ομόφωνης απόφασης για το αν θα ανοίξουν νέα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, και στο οποίο είμαι εναντίον», είχε τονίσει ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, στη σημερινή αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, επισημαίνεται πως ούτως ή άλλως, δεν προβλέπονται νέες συνομιλίες – εξάλλου η Κύπρος μπλοκάρει εδώ και καιρό περαιτέρω ενταξιακές διαπραγματεύσεις, και ως εκ τούτου ένα επιπλέον «βέτο» δεν θα είχε επιπτώσεις.

Αρχικά προβλεπόταν η διαπραγμάτευση των κεφαλαίων «Δικαιοσύνη» και «Ανθρώπινα δικαιώματα» το ερχόμενο φθινόπωρο – κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί εξαιτίας της «σοβαρής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Τουρκία.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ασκήσει χθες και κριτική στην πρόθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ να εμμείνει στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για το προσφυγικό, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θεωρώ προβληματικό εάν κάποιος, λόγω αυτής της συμφωνίας για το άσυλο, θα παρέβλεπε παραβιάσεις θεμελιωδών αξιών, που συμβαίνουν στην Τουρκία».

Είχε επίσης προσθέσει ότι «ως ΕΕ δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αναθέτουμε αυτά τα ζητήματα στην Τουρκία και να εκτιθέμεθα περαιτέρω σε εκβιασμό, αλλά χρειαζόμαστε μία δική μας πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό και πρέπει να προστατεύουμε μόνοι μας τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ακόμη, είχε υποστηρίξει πως δεν πρέπει να υπάρξει παραχώρηση απέναντι στην Τουρκία, στις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση της βίζας ή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως παρατήρησε, η Τουρκία έχει ήδη διαμηνύσει πως δεν επιθυμεί να εκπληρώσει τους όρους, και άρα η συμφωνία για το προσφυγικό δεν μπορεί να «κρατήσει».

Στη συνέντευξη του στην «Έστεραϊχ» ο Σεμπάστιαν Κουρτς υποστήριξε την άποψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ότι μία ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα ήταν ουτοπική και επισήμανε πως η Τουρκία απομακρύνεται τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο από τις αξίες της ΕΕ.

Επισήμανε επίσης, πως μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα, υπήρξαν μαζικές συλλήψεις και απειλές εναντίον πολιτικών αντιφρονούντων, κάτι που είναι ασύμβατο με τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, η οποία, κατά την άποψή του, δεν επιτρέπεται να είναι υποχωρητική σε θέματα αρχής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here