Αρχική Οικονομία Βρυξέλλες: Δελεάζουν με μεγαλύτερη δόση- Τι ζητούν για να κλείσει η συμφωνία

Βρυξέλλες: Δελεάζουν με μεγαλύτερη δόση- Τι ζητούν για να κλείσει η συμφωνία

 

Οι συζητήσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές ξεκινούν άμεσα ώστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό τον κατάλληλο τρόπο που θα κάνει νομικά –και πολιτικά- δυνατή τη συμφωνία σε μέτρα ύψους 3,6 δισ. που θα εφαρμοστούν μόνο εφόσον το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ευρωζώνη που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τα κράτη-μέλη ζήτησαν από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς τα ενδεχόμενα εφεδρικά μέτρα, Οι προτάσεις πρέπει να είναι αξιόπιστες και να έχουν στοιχεία αυτοματισμού. Ανάλογες διαδικασίες έχουν ήδη ισχύσει στην περίπτωση της Ιταλίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως είναι υπό συζήτηση το ποιος θα έχει την τελική ευθύνη για την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού. Το βέβαιο πάντως είναι πως τα στοιχεία που χρησιμοποιηθούν θα είναι της Eurostat, ενώ υπάρχει η ιδέα να γίνει το πρώτο τεστ, σ’ ένα χρόνο από τώρα, όταν θα δημοσιευθούν τα στοιχεία της Eurostat για το 2016.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι επωφελής για την Ελλάδα. Πρώτ’ απ’ όλα, αναφέρουν πηγές, γιατί θα ξεκλειδώσει άμεσα η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους η δόση η οποία προβλεπόταν για το περασμένο φθινόπωρο όταν θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ήταν 5,4 δισ., ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων στην καταβολή της λόγω των συνεχιζόμενων διαβουλεύσεων, η πρόθεση των δανειστών είναι η εν λόγω δόση να είναι μεγαλύτερη.

Επίσης, εφόσον το ΔΝΤ ικανοποιηθεί με την συμφωνία  και πάντα σε συνδυασμό με τη συζήτηση για το χρέος,  το ΔΣ του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης. Με αυτά τα χρήματα, οι ίδιες πηγές, εκτιμούν πως η Ελλάδα εκτός από την εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, θα μπορέσει να αποπληρώσει μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα, Το γεγονός αυτό, λένε, θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία καθώς θα ενισχύσει την ρευστότητα στην αγορά.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα κερδίσει πολλά από τη στιγμή που θα ανοίξει η συζητηση για το χρέος.  Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμιζε πως ακόμα και αν δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιες αποφάσεις θα ληφθούν τώρα, ποιες πριν το τέλος του προγράμματος και ποιες όταν θα υπάρχει το «πραγματικό πρόβλημα», δηλαδή το 2023, η ευρωζώνη έχει ως στόχο με αυτήν τη συζήτηση να «δημιουργήσει» το απαραίτητο περιβάλλον «ασφάλειας» για τους επενδυτές. «Απλά πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση σε φάσεις έτσι ώστε να διατηρείται ένα επίπεδο πίεσης προς την ελληνική πλευρά» σημειώνει η ίδια πηγή.

Η μετάφραση των παραπάνω εκτιμήσεων των ευρωπαίων αξιωματούχων θα μπορούσε να είναι η εξής: Δώστε μας έναν αυτοματοποιημένο μηχανισμό εξισορρόπησης που θα λειτουργεί χωρίς πολιτικές προυποθέσεις και εμείς, μαζί με το ΔΝΤ θα σας δώσουμε μεγαλύτερη δόση και μια δέσμευση ρύθμισης του χρέους μετά το 2022 ώστε να ενισχυθεί η οικονομική σταθερότητα και η επενδυτική βεβαιότητα προς την Ελλάδα.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα είναι αυτό που θα περικόπτεται αυτόματα σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας; Ποιες είναι οι δαπάνες που θα μειώνονται; Προφανώς αυτές που ακόμη θεωρούνται υψηλές και πολυτελείς, κατα ΔΝΤ πάντα, και έχουν να κάνουν με τις ασφαλιστικές και τις δαπάνες υγείας.

Βέβσια η κυβέρνηση αισιοδοξεί πως βάσει των ευνοικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και ενόψει…ανάπτυξης, κάτι τέτοιο θα είναι αχρείαστο. Ομως η θέσπιση τέτοιου κόφτη δημοσιονομικών δαπανών,μπορεί να μονιμοποιήσει από το παράθυρο τον πολιτικό και οικονομικό παραλογισμό της αέναης λιτότητας. Κάτι που θα είναι καταστροφικό εν τέλει, για την επαναφορά στην ανάπτυξη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here