Βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «τράκαρε» με εμπορικό στο Γιβραλτάρ.

Ένα απο τα καινούργια πυρηνοκίνητα υποβρύχια της Βρετανίας συγκρούσθηκε με εμπορικό πλοίο στο Γιβραλτάρ κατά τον «εκπαιδευτικό πλου του» και υπέστη ζημίες στο πρόσθιο τμήμα του.

Το Βασιλικο Ναυτικό ανακοινωσε ότι διενεργεί ανακρίσεις για τις συνθήκες κατω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, ενώ το σκάφος κινείτο υποβρυχίως στα χωρικα ύδατα των Βρετανών. Οι ζημίες πάντως είναι εξωτερικές και μικρές -κανείς δεν τραυματιστηκε ούτε (το κυριώτερο) υπήρξε διαρροή από τον αντιδραστήρα του υποβρυχίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανών.

Το υπουργειο Άμυνας της Βρετανίας ανακοινωσε ότι το ατύχημα συνέβη χτες στη 1.15 το μεσημέρι (τοπική ώρα) και ότι θα επανελεγχθεί το υποβρύχιο παρότι όλοι οι έλεγχοι μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν συντρέχει κανένας  λόγος ανησυχίας.

Το υποβρύχιο έχει μήκος 97 μέτρα και στοίχισε 1,6 δισ. λίρες Αγγλιας -μεταφέρει τορπίλλες και πυραύλους Tomahawk. Εντάχθηκε στο βρετανικό στόλο το 2013 μετά από δοκιμαστικές πλεύσεις 2 ετών. Οι Βρετανοί ναυπηγούν άλλα τρία παρόμοια υποβρύχια.

Το 2000 είχαν γίνει πολλές διαδηλώσεις στην Ισπανία όταν το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας έδωσε εντολή να καταπλευσει στο Γιβραλτάρ για επισκευές ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου  HMS Tireless που είχε παρουσιάσει ρήγμα στον μηχανισμό ψύξης του αντιδραστήρα του. Οι κάτοικοι στο Γιβραλτάρ και στη νότιο Ισπανία διαδηλώνουν κατά καιρούς γιατί ανησυχούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τυχόν ατυχήματος η δε παρουσία των υποβρυχίων αυτό είναι και στο στόχαστρο της Greenpeace.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here