Βραζιλία: Επεισοδιακή ορκωμοσία Λούλα στη κυβέρνηση

Με επεισόδια και συγκρούσεις σημαδεύθηκε η τελετή ορκωμοσίας του τέως προέδρου της Βραζιλίας, Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα ως μέλους της κυβέρνησης της Ντίλμα Ρουσέφ. Πρόκειται για κίνηση που έγινε -όπως λέει η Αντιπολίτευση- για να θωρακιστεί νομικά ο τέως πρόεδρος. από τις διώξεις της Δικαιοσύνης σε βάρος του.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Η υπουργοποίησή του του παρέχει μερική ασυλία, αφού μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η ορκωμοσία του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έγινε εν μέσω διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, με την αστυνομία να κάνει χρήση σπρέι πιπεριού για να κρατήσει μακριά οπαδούς και αντιπάλους της κυβέρνησης.

Ωστόσο η Δικαιοσύνη κινήθηκε ήδη κατά του διορισμού του: ομοσπονδιακός δικαστής προχώρησε στην έκδοση προσωρινής απόφασης που ακυρώνει την είσοδο του τέως προέδρου στην κυβέρνηση.

«Λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας […] καλώ την Ένωση [Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας] και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα το μέτρο» αναφέρει ο ομοσπονδιακός δικαστής στην απόφασή του. «Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα [από τον Λούλα], να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης» αναφέρει.

Ο «Λούλα» μπήκε στην κυβέρνηση της Ρουσέφ ως προσωπάρχης -θέση που η νυν πρόεδρος είχε προτού διεκδικήσει την προεδρία της χώρας για πρώτη φορά το 2010.

Στην ομιλία της η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ ξεκαθάρισε ότι οι «κραυγές των πραξικοπηματιών» δεν πρόκειται να λυγίσουν την κυβέρνησή της.

Αναφερόμενη στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που είχε με τον Λούλα και οι οποίες προκάλεσαν θύελλα διαμαρτυριών, η Ρουσέφ είπε ότι είναι προϊόν μοντάζ και αναρωτήθηκε ποιος τις κυκλοφόρησε.

«Αναρωτιέμαι ποιος τις κυκλοφόρησε, όταν δεν περιέχουν τίποτα, το ξαναλέω τίποτα που να θέτουν σε αμφισβήτηση τον χαρακτήρα και την ακεραιότητα του τέως προέδρου» είπε η διάδοχός του.

Στο τηλεφώνημα, η Ρούσεφ φέρεται να λέει στον «Λούλα» πως έχει στη διάθεσή του το χαρτί της υπουργοποίησης «για να το χρησιμοποιήσει όταν το χρειαστεί».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here