Βραζιλία: Εννέα άνθρωποι τη μέρα σκοτώνονται από αστυνομικούς

 

Το 2015 σκοτώθηκαν στη Βραζιλία 58.383 άνθρωποι, αριθμός ίσος με τους τουλάχιστον 55.000 ανθρώπους που κατά τους υπολογισμούς του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχασαν τη ζωή τους το 2015 στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο Συρία. Ο αριθμός των ανθρώπων τους οποίους σκότωσαν αστυνομικοί αυξήθηκε κατά 6,3% στους 3.345 —ή περίπου σε εννέα την ημέρα— ενώ ο αριθμός των αστυνομικών οι οποίοι δολοφονήθηκαν μειώθηκαν σε 393, από 409.

Τα στοιχεία περιλαμβάνονται στην 10η ετήσει έκθεση που παρουσίασε η μη κυβερνητική οργάνωση, Βραζιλιάνικο Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Σαμίρα Μπουένο δήλωσε στην εφημερίδα O Estado de São Paulo ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αστυνομία «μας δείχνει ότι η κυβέρνηση της χώρας ενθαρρύνει τη δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας».

«Οι αστυνομικοί σκοτώνουν πολλούς, σαν να τους έχει δοθεί το δικαίωμα να αποφασίζουν ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», πρόσθεσε η ίδια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας δεν απάντησε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του πρακτορείου ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες με το οποίο του ζητήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα αυτά.

Στις πολιτείες Σάο Πάουλο και Ρίο ντε Ζανέιρο σημειώθηκαν σχεδόν οι μισοί θάνατοι ανθρώπων που αποδίδονται σε αστυνομικούς στη Βραζιλία.

Πριν από περίπου έναν μήνα ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στο Ρίο ντε Ζανέιρο παραιτήθηκε εν μέσω της έξαρσης της βίας ανάμεσα σε μονάδες της αστυνομίας και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά. Στις συγκρούσεις χάνουν συχνά τη ζωή τους ή τραυματίζονται αθώοι από αδέσποτες σφαίρες.

Η Μπρούνα Λάσε ντε Φρέιτας, 21 ετών, βρισκόταν μέσα στο σπίτι της στο Ρίο με το μωρό της όταν τραυματίστηκε θανάσιμα από μια αδέσποτη σφαίρα, το βράδυ της Τετάρτης. Κηδεύτηκε χθες.

«Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;» διερωτήθηκε ο θείος της νεαρής Κάρλους Ενρίκε τζι Ολιβέρα μετά την κηδεία. «Προχθές ήταν εκείνη, αύριο μπορεί να είναι ο γιος μου, ή ο δικός σας γιος», πρόσθεσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here