Βραζιλία: Αστυνομικές έφοδοι στα σπίτια του προέδρου της Βουλής και υπουργών

Κατ΄οίκον έρευνες στα σπίτια του προέδρου της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Εντουάρτο Κούνια, βασικού αντιπάλου της αριστερής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, στο πλαίσιο των ερευνών για το σκάνδαλο Petrobras, έκανε η αστυνομία της Βραζιλίας . Η αστυνομική έρευνα έγινε στο Ρίο Ντα Τζανέιρο και την Μπραζίλια. Αυτός ο υπερσυντηρητικός βουλευτής, πρώην συνεργάτης της Ρούσεφ που στη συνέχεια έγινε  έγινε σφοδρός πολέμιός της, κίνησε τη διαδικασία αποπομπής σε βάρος της για παραβίαση νόμων που αφορούν τον προϋπολογισμό του κράτους, ενώ ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος στην έρευνα για το δίκτυο διαφθοράς στους κόλπους του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Petrobras.

Η προεδρία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ελπίζει οι αστυνομικές έφοδοι στα σπίτια υπουργών και άλλων αξιωματούχων να διαλευκάνουν και να ενισχύσουν τους θεσμούς της χώρας το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα, έρευνες διεξήχθησαν στις κατοικίες του υπουργού Τουρισμού Ενρίκε Εντουάρντο Αλβες, του πρώην υπουργού Μεταλλείων και Ενέργειας Εντισον Λομπάο και του βουλευτή της κάτω βουλής του κοινοβουλίου ‘Ανιμπαλ Γκόμες.

Το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews μετέδωσε ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στο σπίτι του υπουργού Επιστημών Σέλσο Πανσέρα. Σε εικόνες από την έρευνα στο σπίτι του Κούνια στην Μπραζίλια ενόσω ο βετεράνος πολιτικός ήταν μέσα σε αυτό, διακρίνονταν αρκετά βαν της αστυνομίας έξω από το σπίτι.

Η έρευνα για το Petrobras

Η έρευνα για τον Petrobras άρχισε το 2014 και αποκάλυψε ένα σύστημα μεθοδικής νοθείας των συμβάσεων μεταξύ του Petrobras και των υπεργολάβων του, που επέτρεπε προμήθειες 3% για κάθε αγορά της οποίας μέρος καταβαλλόταν σε βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η έρευνα για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της χώρας έχει ήδη στείλει στη φυλακή βουλευτές του Κόμματος των Εργατών (PΤ- κυβερνώσα αριστερά) και του συνασπισμού, τους περισσότερους πρώην διευθυντές του κρατικού κολοσσού και τους διευθυντές των πιο ισχυρών ομίλων του BTP Βραζιλίας και τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή της τράπεζας BTG Pactual.

Πράκτορες της ομοσπονδιακής αστυνομίας άρχισαν τις έρευνες νωρίς σήμερα το πρωί και η επιχείρηση διεξάγεται ταυτόχρονα σε επτά πολιτείες της χώρας, σε σπίτια άλλων πολιτικών, προκειμένου «να αποφευχθεί η καταστροφή σημαντικών τεκμηρίων από τους κατηγορούμενους».

Η ανακοίνωση της ομοσπονδιακής αστυνομίας αναφέρει ότι οι έρευνες στις κατοικίες του Κούνια περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής και ότι «53 εντολές για έρευνες θα πρέπει να εκτελεστούν κατά τις οποίες γίνεται κατάσχεση κυρίως κινητών τηλεφώνων και υπολογιστών».

Οι κατηγορίες κατά Κούνια

Ο Κούνια κατηγορήθηκε από την εισαγγελία τον Αύγουστο ότι δωροδοκήθηκε με τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια δολάρια από αυτό το δίκτυο διαφθοράς, ενώ σε βάρος του διενεργείται επίσης έρευνα για μυστικούς λογαριασμούς που φέρεται να διατηρεί στην Ελβετία οι οποίοι τροφοδοτούνταν από χρήματα του Petrobras.

Ο Κούνια έκανε δεκτό στις 2 Δεκεμβρίου το αίτημα για την έναρξη διαδικασίας αποπομπής σε βάρος της Ρούσεφ, η οποία βλέπει τη δημοτικότητά της να πέφτει στο 10% και είναι αντιμέτωπη με την οικονομική ύφεση. Έκτοτε ο Κούνια προέβη σε διάφορους πολιτικούς ελιγμούς για να καθυστερήσει τη δίκη του στο Συμβούλιο Δεοντολογίας της κάτω βουλής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση της εντολής του.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here