Βραβείο βλακείας στον ΟΗΕ για δύο χιλιάρικα!

«Δύο πράγματα είναι άπειρα», έλεγε ο Αϊνστάιν. «Το Σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Αν και για το Σύμπαν δεν είμαι τόσο σίγουρος». Η θεωρία του, δυστυχώς, επαληθεύεται καθημερινά, γεννώντας την υποψία ότι ο Homo Sapiens δεν είναι πολύ εξυπνότερος από τα λάχανα… 

Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010 ξέσπασε στην Αϊτή επιδημία χολέρας, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους και για την εξάλειψή της μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται να ξοδευτούν πάνω από 2,2 δισ. δολάρια. «Χαλάλι», θα πει κανείς, «αφού πρόκειται για την υγεία του κόσμου». Αμ δε!

Πρόσφατα μια ομάδα επιδημιολόγων και νομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ ανακάλυψε ότι το κακό έγινε τζάμπα και βερεσέ. Η χολέρα στην Αϊτή θα μπορούσε να μην έχει ξεσπάσει ποτέ και ούτε ένας άνθρωπος να μην έχει πεθάνει, αρκεί ο ΟΗΕ να διέθετε έγκαιρα το… μυθώδες ποσό των 2.000 δολαρίων (ναι καλά διαβάσατε, δύο χιλιάδες δολάρια). Τόσο θα κόστιζαν ο εμβολιασμός και η χορήγηση αντιβίωσης σε μερικές εκατοντάδες κυανόκρανους -ιδίως από το Νεπάλ- που έσπειραν την επιδημία στο νησί τον Οκτώβριο του 2010, κάνοντας τους αρμοδίους να τρέχουν και να μην προλαβαίνουν…

Το τεστ για τη χολέρα κοστίζει μόλις 2,54 δολάρια το άτομο, συν 1 δολάριο η φαρμακευτική αγωγή. Με αυτές τις πενταροδεκάρες, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί μία από τις φονικότερες επιδημίες της σύγχρονης Ιστορίας. Παρόμοιά της έχει να ζήσει η Αϊτή εδώ και 150 χρόνια.

Αυτές τις μέρες στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη διεξάγεται έντονο παζάρι για το διάδοχο του γενικού γραμματέα Μπαν Κι Μουν. Οποιος ή όποια κι αν είναι, αφού ακούγονται και γυναικεία ονόματα, θα παραλάβει ένα γερασμένο, άχρηστο και αναποτελεσματικό οργανισμό, που, αντί για θεματοφύλακας της παγκόσμιας ειρήνης, μεταβλήθηκε σε κίνδυνο για τη δημόσια Υγεία.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here