Βούτσης: Απλή αναλογική με όριο εισόδου στη Βουλή-Ναι σε γνωμοδοτικό δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

Υπέρ της απλής αναλογικής με όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, τάσσεται ο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά. Επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ δεν απέκλεισε την περίπτωση να διεξαχθούν γνωμοδοτικού τύπου δημοψηφίσματα για να αποτυπωθεί η βούληση του λαού όσον αφορά το περιεχόμενο αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι τα δημοψηφίσματα δεν έχουν καμία σχέση με την διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

«Η επιλογή για το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με διατήρηση του ελάχιστου ορίου εισόδου, αποτελεί μια ρεαλιστική και προωθητική πρόταση, που ως επιλογή θα έπρεπε να αποκτήσει και συνταγματική θωράκιση» τονίζει οκ. Βούτσης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι οι σχετικές εξαγγελίες αποτελούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για να στραφεί η συζήτηση μακριά από τα μέτρα, υποστηρίζει χρειάζονται μεγάλες θεσμικές τομές στο πολιτικό σύτημα και υπογραμμίζει:

«Αλίμονο αν η πολιτική ζωή του τόπου έμενε εγκλωβισμένη, στάσιμη και σε μεγάλο βαθμό χειραγωγημένη από τις συζητήσεις και τις δεσμεύσεις της χώρας για την οικονομική συμφωνία με τους δανειστές».

Για τα εργασιακά, ο κ. Βούτσης καθιστά σαφές ότι είναι δεδομένη η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης στις σχετικές απαιτήσεις των δανειστών, ενώ εκφράζει τον προβληματισμό ότι «ήδη στην πράξη, ατύπως ή στη βάση προηγούμενων μνημονιακών δεσμεύσεων, εγκαθιδρύεται σιγά σιγά ένα απαράδεκτο μεσαιωνικό καθεστώς στις εργασιακές σχέσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here