Βουλή: Οργιο κακοδιαχείρισης στο Γηροκομείο Αθηνών

Τα χρέη του Γηροκομείου Αθηνών σε κράτος, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους, που παραμένουν απλήρωτοι από το 2010, ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται εκεί υποσιτίζονται. Αυτά αναφέρθηκαν στη Βουλή, σχετικά με το θέμα, μετά από επίκαιρη ερώτησή του  βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μπάρκα, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται νόμο που θα καθιερώνει ένα νέο καθεστώς διαφάνειας, με σαφείς κανόνες λειτουργίας εργασιακών σχέσεων και διαχείρισης.

Η κ. Φωτίου ενημέρωσε, επίσης, ότι προχωρά η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και συντονισμού, ο οποίος θα λειτουργεί σε τρία επίπεδα στο υπουργείο, για 13 περιφέρειες και για 254 κέντρα κοινότητας. Όπως εξήγησε, θα δημιουργηθούν τρία αρχεία, ένα για τους ωφελούμενους των ιδρυμάτων, ένα δεύτερο για όλα τα ιδρύματα που θα εγγραφούν σε αυτό το αρχείο και θα πιστοποιηθούν εκ νέου, και ένα τρίτο αρχείο με όλα τα προγράμματα.

Ο κ. Μπάρκας, αναφερόμενος στο Γηροκομείο Αθηνών, επισήμανε ότι η διοίκησή του κηρύχθηκε έκπτωτη τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ η Εισαγγελία Διαφθοράς από το 2013 έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε τρία πρώην μέλη της διοίκησης για τέσσερις κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις.

Η αναπληρώτρια υπουργόςυπογράμμισε ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών, το οποίο ανήκει στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών, «είναι ακραία, μεν, αλλά πολύ χαρακτηριστική για ένα καθεστώς κακονομίας, κακοδιαχείρησης και αδιαφάνειας που, εν πολλοίς, οφείλεται σε ολιγωρία του κράτους».

«Το κράτος δεν μπορεί να παραπέμπει την ευθύνη όλης της κοινωνικής προστασίας σε χιλιάδες ιδρύματα, τα οποία δεν ελέγχει. Ξαναλέω ότι η περίπτωση του Γηροκομείου Αθηνών είναι μία περίπτωση από 1.500 ιδρύματα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τα οποία δεν ελέγχονται και λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης κατάστασης, όπου θεωρούν ότι το δημόσιο συμφέρον ταυτίζεται με τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου των σωματείων, τα οποία έχουν ιδρύσει τα ιδρύματα», ανέφερε η κ. Φωτίου. Η αναπληρώτρια υπουργός υπενθύμισε ότι από το 2013 ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Διαφθοράς ποινική δίωξη κατά του τέως προέδρου και άλλων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για απιστία και για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Χαρακτηριστικό της τροπής που έλαβε η κακοδιαχείρηση του Γηροκομείου Αθηνών είναι το γεγονός ότι ενώ το 2004 λειτουργούσαν στο Γηροκομείο έντεκα περίπτερα με 400 φιλοξενούμενους, το 2016 είναι ανοιχτά τρία περίπτερα με 110 φιλοξενούμενους. Το 2004, από την τεράστια περιουσία του Γηροκομείου, που ίσως είναι η τρίτη ή τέταρτη σε μέγεθος μετά την περιουσία της Εκκλησίας στο ελληνικό κράτος, ήταν μισθωμένα 300 ακίνητα από περίπου 500 που έχει. Το 2016 είναι μισθωμένα 190 ακίνητα και δεν εισπράττονται από αυτά χρήματα, διότι μέσα από διάφορους ελέγχους που κάνει η νέα διοίκηση του Γηροκομείου όλη η ιστορία έχει εγκαταλειφθεί.

«Έχουμε τεράστια χρέη του Γηροκομείου αυτήν τη στιγμή», είπε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε πως αυτά που διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στο Γηροκομείο Αθηνών ήταν τρομακτικά. «Ηλικιωμένοι άνθρωποι έλεγαν, κλαίγοντας, ότι υποσιτίζονται», σημείωσε η κ. Φωτίου, θυμίζοντας ότι το 2016 αυτοκτόνησε ηλικιωμένος.

Επίσης, η κ. Φωτίου τόνισε ότι η νέα προσωρινή διοίκηση, στους ελέγχους που ξεκίνησε για την κατάσταση της περιουσίας του ιδρύματος, ήρθε αντιμέτωπη με δυσάρεστα ευρήματα, «με οικήματα, τα οποία ή είναι ενοικιασμένα σε επώνυμους Έλληνες ή δεν αποφέρουν τίποτα ή είναι άδεια ή είναι επινοικιασμένα ή υπάρχει ένα συγκλονιστικό καθεστώς κακοδιαχείρησης».

ΑΠΕ
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here