Βουλή: Βενιζέλος, Λοβέρδος και ΝΔ του Κυριάκου, λάβροι υπέρ διαπλοκής

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε κλίμα αντιπαράθεσης, με ενστάσεις επί της διαδικασίας αλλά και ενστάσεις συνταγματικότητας από τον Ευάγγελος Βενιζέλο και τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της τροπολογίας για τις τηλεοπτικές άδειες. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώτος έσπευσε να υποβάλει αντιρρήσεις για την συζήτηση, επικαλούμενος ότι η τροπολογία εισάγεται σε νομοσχέδιο που κυρώνει διεθνή συνθήκη και ζήτησε να γίνει κανονική συζήτηση χωρίς διαδικασία του κατεπείγοντος. Επικαλέσθηκε δε κραυγαλέες αντισυνταγματικότητες.

Χαρακτήρισε μάλιστα τη τροπολογία, προσπάθεια αντιπερισπασμού της κυέρνησης απέναντι στα προβλήματα.

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η στάση του βουλευτή κ. Ανδρέας Λοβέρδος, που με το έτσι θέλω, ζήτησε και πήρε το λόγο εκφράζοντας μ΄έναν ιδιότυπο πολιτικό τσαμπουκά την θέση του υπέρ των καναλαρχών και κατά της κυβέρνησης.

Ενσταση αντισυνταγματικότητας υποστήριξε  και η ΝΔ. Μετά από εκτενή συζήτηση η Βουλή απέρριψε

Η τροπολογία η οποία υπογράφεται από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ορίζει ότι οι άδειες θα είναι τέσσερις ενώ η τιμή εκκίνησης για τις δημοπρατούμενες άδειες καθορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Επικρατείας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αιτιολογικής έκθεσης η αναγκαιότητας της εν λόγω ρύθμισης προκύπτει από την διαπιστωθείσα αδυναμία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να εκλέξει με την συνταγματικά προβλεπόμενη αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 τα μέλη του ΕΣΡ, στο οποίο βάσει του νόμου (4339/2015) έχει ανατεθεί η διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης των παρόχων περιεχομένου.

Όπως αναφέρεται «η σχετική ρύθμιση επιβάλλεται για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής του άρθρου 15 παρ. 2 έτσι ώστε να ασκείται ο έλεγχος του κράτους «που λαμβάνει και την μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας» με σκοπό την υλοποίηση και εξυπηρέτηση των συνταγματικώς καθορισθέντων σκοπών: «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας».

Όπως τονίζεται, «η εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών καθιστά αδήριτη την ανάγκη ρυθμιστικής παρέμβασης του νομοθέτη για την διεξαγωγή αδειοδοτικής διαδικασίας σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητο χώρο, όπως αυτόν της ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος παρέμενε έως σήμερα προνομιακό πεδίο ιδιωτικής αυθαιρεσίας».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here