Βιρτζίνια Ράτζι: Η 37χρονη δικηγόρος που διεκδικεί τη δημαρχία της «αιώνιας πόλης», απειλώντας το πολιτικό κατεστημένο

 

H Βιρτζίνια Ράτζι, ήρθε πρώτη με  μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, υποψήφιο και έχει πλέον πολύ μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί στις επαναληπτικές εκλογές η πρώτη γυναίκα δήμαρχος τη αιώνιας πόλης. Η 37χρονη δικηγόρος με την πολιτική της καμπάνια και την εν γένει παρουσία της στην προεκλογική μάχη, έδειξε ότι μπορεί να απειλήσει το πολιτικό κατεστημένο  στην Ιταλία, κάτι που άλλωστε αποτελεί το μόνιμο σύνθημα του λαικιστικού κόμματος των 5 Αστέρων, όπως αποκαλείται  το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο.

virginia-raggi-01

«Η Ρώμη είναι μιά καταστροφή. Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ανύπαρκτες, σκουπίδια παντού, τα σχολεία κατέρρευσαν», λέει. «Φιλελεύθεροι και Δημοκράτες δεν νοιάζονται πραγματικά για μας. Το μονο που τους ενδιαφέρει είναι τα δικά τους λόμπι.

Στην προεκλογική τη εκστρατεία, που χρηματοδοτήθηκε και από τα μέλη και του οπαδούς του κόμματος, η κ. Ράτζι, χρησιμοποίησε τη δύναμη του συμβολισμού και της πράξης.  Στο παρακάτω βίντεο, η καμπάνια διεξάγεται με πορεία ποδηλατιστών μέσα στη Ρώμη.

Μεσοπρόθεσμα, μια νίκη της κ. Ράτζι, θα ισοδυναμούσε με άμεση νίκη του κινήματος των 5 αστέρων και ήττα του Ρεντζι, υποστηρίζει στους Financial Times, ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Luissτης Ρώμης.

Αλλά πολλά θα κριθούν τους επόμενους έξι μήνες, θεωρεί, καθώς η Ρώμη είναι μιά πόλη που είναι αδύνατον να διοικηθεί.

raggi2

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024

Η κ. Ράτζι δεν αποφεύγει και τις συγκρούσεις. Την τελευταία εβδομάδα ήρθε σε ρήξη με τοπν επικεφαλής της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής Τζιοβάνι Μαλαγκό, όταν είπε ότι θα ήταν εγκληματικό ακόμη και να μιλάμε για υποψηφιότητα της Ρώμης για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 20024, όταν η πόλη πνίγεται στο κυκλοφοριακό και στις λακκούβες.

Ο κ. Μαλαγκό της απάντησε ότι τα σχόλια της είναι εξευτελιστικά και ακατανόητα με αποτέλεσμα η κ. Ράτζι να υπαναχωρήσει μερικώς λέγοντας ότι η υποψηφιότητα δεν αποτελεί προτεραιότητα μας προς το παρόν. Αργότερα βλέπουμε.

 

Aλλες προτάσεις της που θεωρούνται παράξενες είναι η χρήση πλενόμενων εσωρούχων μωρών για να μειωθούν τα σκουπίδια καθώς και η καθιέρωση ενός ανταλλακτικού συστήματος μεταξύ των δημοτών.

 

 

Οσον αφορά το κανονικό νόμισμα, το ευρώ, προτιμά προς το παρόν να μην απαντά, επικαλούμενη άγνοια του θέματος.

Πάντως πολλοί θεωρούν ότι η εκλογή της θα δράσει αντίστροφα, καθώς θα αποτελεί σημείο κριτικής για την όποια δράση της κάτι που μπορεί να επηρεάσει και το κόμμα της.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here