Βερολίνο: Κέντρο φιλοξενίας για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες

Ανοίγει σήμερα Τρίτη στη Γερμανία το δεύτερο κέντρο φιλοξενίας το οποίο προορίζεται για ομοφυλόφιλους πρόσφυγες. 

Το κέντρο στεγάζεται σε τετραώροφο κτήριο στο ανατολικό Βερολίνο όπου 29 διαμερίσματα θα φιλοξενήσουν 122 πρόσφυγες – ομοφυλόφιλους, λεσβίες και διαφυλικούς – επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάρτσελ Ντε Γκρουτ, διευθυντής της «Schwulenberatung», οργάνωσης που προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ομοφυλόφιλους.

Την 1η Φεβρουαρίου στη Νυρεμβέργη της νότιας Γερμανίας άρχισε να λειτουργεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας ομοφυλόφιλων προσφύγων στη Γερμανία, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει οκτώ ενοίκους.

 

Πολλοί ομοφυλόφιλοι αιτούντες άσυλο έρχονται από χώρες όπου ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός «θεωρείται έγκλημα», υπενθύμισε ο κ. Γκρουτ.

Παρ’ ότι βρίσκονται πλέον σε γερμανικό έδαφος, συνεχίζουν κατά τη διαμονή τους στα κέντρα φιλοξενίας να δέχονται επιθέσεις και απειλές, λεκτικές ή σωματικές ή να αντιμετωπίζουν διακρίσεις από άλλους πρόσφυγες ή ακόμα και από το προσωπικό ασφαλείας, κατήγγειλε ο ίδιος.

«Έχουν καταγραφεί περιστατικά βιαιοπραγιών σε βάρος ομοφυλοφίλων στα κέντρα υποδοχής στο Βερολίνο», όπου ο συνωστισμός καθιστά απαγορευτική κάθε ιδιωτικότητα, προσέθεσε ο κ. Γκρουτ κι επέμεινε ότι υπάρχει «απόλυτη ανάγκη» να δημιουργηθεί ένας τέτοιος χώρος φιλοξενίας με στόχο «οι άνθρωποι αυτοί να μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς να φοβούνται για το ενδεχόμενο να κακοποιηθούν ή να πέσουν θύματα διακρίσεων».

Πολλοί ομοφυλόφιλοι υποψήφιοι για άσυλο, άλλωστε, δεν προσφεύγουν σε βάρος αστυνομικών, καθώς σκέφτονται ότι «αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο αίτημά τους», εξήγησε ο Στέφαν Γιέκελ, από τους εμπνευστές του προγράμματος.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here