Βερολίνο: Η Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία, αν θέλει κατάργηση βίζας

Μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και να τηρήσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, εάν θέλει οι πολίτες της να απολαμβάνουν του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, στέλνει ο επικεφαλής της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ.

Το θέμα «είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις» δηλώνει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι» τονίζει.

Προσθέτει, επίσης, πως η συμφωνία για το προσφυγικό δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις. «Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα» αναφέρει.

Τονίζει, δε, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις όμως «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίοι έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία» καταλήγει.

ΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here