Βερολίνο: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις-Δεν αλλάζουμε θέση για χρέος-Συμφωνούμε με Ομπάμα ότι η λιτότητα δεν φέρνει ανάπτυξη

Στο κενό όπως αναμενόταν, φαίνεται ότι πέφτει  πρωτοβουλία του αμερικανού προέδρου Ομπάμα να ρυθμισθεί το συντομότερο δυνατόν το ελληνικό χρέος, ώστε να επιταχυνθεί η προώθηση της ανάκαμψης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε ουσιαστικά, μετά πολλών επαίνων ασφαλώς, τις απόψεις του κ. Ομπάμα. Αν και συμφώνησε μαζί του ότι η λιτότητα δεν φέρνει την ανάπτυξη, επανέλαβε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ξεκαθάρισε πως η θέση του Βερολίνου αναφορικά με το χρέος δεν αλλάζει.

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει ότι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους κάνει «ζημιά» στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Passauer Neue» δήλωσε χαρακτηριστικά εν όψει του κρίσιμου Eurofroup της 5ης Δεκεμβρίου ότι «όποιος λέει ότι “εμείς θα μειώσουμε το χρέος σου” τότε κάνει κακό στην Ελλάδα».

Εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου πάντως διευκρίνισε, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι οι δηλώσεις Σόιμπλε δεν συνδέονται μα την τοποθέτηση του Ομπάμα από την Αθήνα σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους. Τόνισε μάλιστα ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Η επίσκεψη Ομπάμα δεν άλλαξε κάτι».

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιπερτ τόνισε ότι «λαμβάνουμε υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει επισημάνει την άμεση ανάγκη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το Eurogroup συμφώνησε τον Μάιο σε ένα χρονοδιάγραμμα για αυτό το θέμα και ειδικότερα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και αργότερα –το 2018- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα».

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Αμερικανού Προέδρου ότι η λιτότητα δεν φέρνει ευημερία, ο κ. Ζάιπερτ τόνισε ότι αυτό αντανακλά και την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here