«Βεντέτα» Ισραήλ με ΟΗΕ-Περιορίζει τις σχέσεις με 12 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σαν κάποιον «κακομαθημένο» που ενώ αυθαιρετούσε επί δεκαετίες έχοντας τις πλάτες του μεγάλου αφεντικού,  πιάνεται ξαφνικά στα «πράσσα», συμπεριφέρεται το Ισραήλ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει το Εβραϊκό κράτος για την παράνομη εποικιστική δραστηριότητα στα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» την απόφαση του ΟΗΕ ενώ το Ισραήλ φέρεται να αποφάσισε την προσωρινή διακοπή στις επαφές με δώδεκα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το CNN που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμων Ισραηλινών αξιωματούχων, το Ισραήλ πρόκειται να αναστείλει την συνεργασία του με τις πρεσβείες 12 από τα 14 κράτη-μέλη, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, η Αγκόλα, η Ουρουγουάη, η Σενεγάλη, η Κίνα, η Ουκρανία, η Αίγυπτος, η Ισπανία και η Νέα Ζηλανδία.

Οι αξιωματούχοι εξήγησαν πως οι υπουργοί Εξωτερικών και οι πρέσβεις από τις παραπάνω χώρες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συνάντησης με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου και δε θα γίνονται δεκτοί στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Εντούτοις, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διέψευσε το δημοσίευμα με εκπρόσωπό του να το χαρακτηρίζει «απλώς αναληθές» και να προσθέτει πως «συζητάμε να περιορίσουμε προσωρινά τη συνεργασία με τις πρεσβείες και τις επισκέψεις επισήμων».

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ επέλεξαν την αποχή στο ψήφισμα και δεν άσκησαν βέτο, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να κατηγορεί τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, ότι έστησε μία «επαίσχυντη ενέδρα» στον σύμμαχο των ΗΠΑ.

«Είπα στον Τζον Κέρι ότι οι φίλοι δεν πηγαίνουν τους φίλους τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι η επίμαχη απόφαση του ΟΗΕ είναι το «κύκνειο άσμα ενός κόσμου προκατειλημμένου απέναντι στο Ισραήλ».

Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, είπε πως είναι υποκριτικό εκ μέρους του Νετανιάχου να υποστηρίζει πως η απόφαση τάσσεται κατά του Ισραήλ.

«Το ψήφισμα αφορά στη δραστηριότητα εποικισμών, την επίλυση δύο κρατών και τον τερματισμό της κατοχής. Ο Νετανιάχου με τις δηλώσεις και τις ενέργειές του απομονώνει το Ισραήλ για χάρη των εποικισμών», είπε ο Μάλκι.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here