Βενιζέλος: Το δημοψήφισμα, ο Τσίπρας και η ροκ όπερα Εβίτα

Προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του απέναντι στην απόφαση του πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να διενεργηθεί δημοψήφισμα μετά το δεύτερο πακέτο, κατέβαλε ο Ε. Βενιζέλος. Μιλώντας στον Σκάι, την επομένη της συνέντευξης του Γ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα για το ευρώ, κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι έκανε με βιαιο τρόπο το όχι, ναι. 

«Αυτό το οποίο μας είχαν πει στις Κάννες είναι ότι αν θέλετε να κάνετε δημοψήφισμα, να κάνετε δημοψήφισμα “ναι η όχι στο ευρώ”», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι «τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορούσε να γίνει».

Εξηγώντας τους λόγου της αντίδρασης του που οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «θα καταστρεφόμασταν καθ’ οδόν προς το δημοψήφισμα. Δεν θα υπήρχαν τράπεζες, δεν θα υπήρχε οικονομία, δεν θα υπήρχε τίποτα όρθιο». Συμπλήρωσε επίσης ότι, ως υπουργός Οικονομικών τότε, δεν μπορούσε να μην πει την αλήθεια, «ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει σε δημοψήφισμα “ναι ή όχι στο ευρώ”». «Και με αυτό συμφώνησε και ο κ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο της ίδια μέρας λέγοντας ότι όπως ορθά είπε ο υπουργός Οικονομικών δεν μπορούμε να πάμε σε ένα τέτοιο δημοψήφισμα ναι ή όχι στο ευρώ», συνέχισε ο κ. Βενιζέλος.

 

Απέφυγε βέβαια να πεί ότι μόλις ο πρωθυπουργος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει δημοψήφισμα, εκείνος την υποστήριξε δημόσια. Αλλαξε γνώμη και έριξε τη κυβέρνηση μαζί με τον Α. Λοβέρδο και άλλους, μετά τις Κάννες.

Το δημοψήφισμα του 2015 και η ροκ όπερα Εβίτα

Για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, καταλόγισε στον κ. Τσίπρα ότι μετέτρεψε «βίαια» το «όχι» σε «ναι». «Τι έλεγε ο κ. Τσίπρας στο δημοψήφισμα του Ιουνίου; Ψηφίστε άφοβα «όχι» γιατί το «όχι» δεν είναι «όχι» στο ευρώ. Για να μην εκληφθεί το δημοψήφισμα ως «όχι» στο ευρώ πήρε μόνος του το «όχι»» κ το έκανε με βίαιο τρόπο «ναι»», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συγκρίνοντας τη στάση που κρατούσε για τη διαπραγμάτευση επί των ημερών του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Εάν εγώ δραματοποιούσα θεατρικά και επικοινωνιακά τη δική μου διαπραγματευτική εμπειρία που οδήγησε στο δεύτερο πρόγραμμα και στο μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους, θα γινόμασταν μια όπερα, μια ροκ όπερα τύπου Εβίτα. Αλλά δεν είναι ούτε ο χαρακτήρας μου ούτε η αντίληψη μου για τα πράγματα τέτοια. Δεν μπορώ να κάνω αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης ακόμη και ο κ. Τσακαλώτος».

Για την πρότασή του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με 180 ψήφους

Αναφερόμενος στην πρότασή του να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο με 180 ψήφους, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «όταν αυτό το έθεσα στον κ. Παπανδρέου η αντίδρασή του ήταν τέτοια που μου έδωσε τη δυνατότητα να μπω ξαφνικά στην ολομέλεια της βουλής, να πάω στα κυβερνητικά έδρανα και να κάνω μια παρέμβαση η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό». «Κερδίσαμε έτσι ένα δίωρο περίπου το οποίο ήταν πολύ κρίσιμο και προκλήθηκε μια νευρικότητα, ένας πανικός στη Ν.Δ. γιατί θα ετίθετο προ ενός πάρα πολύ συγκεκριμένου και σκληρού εθνικού διλήμματος» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγκάλεσε μια σύσκεψη των βασικών στελεχών και υπουργών της κυβέρνησης και επικράτησε η αντίληψη που υιοθέτησε και ο ίδιος, «πως πρέπει να προχωρήσουμε  μόνοι μας διότι η Ν.Δ. μπορεί να μην συμπράξει αλλά κυρίως διότι όλοι πίστεψαν ότι μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, το πολύ 9 μηνών – 1 χρόνου, θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα,  η Ελλάδα θα βγει ξανά στις αγορές, θα ανασυγκροτηθεί, θα ξεπεράσει την κρίση και αυτό το πολιτικό κεφάλαιο πρέπει το ΠΑΣΟΚ να το κερδίσει μόνο του».

«Αυτό δείχνει ότι δεν υπήρχε τότε στο πολιτικό σύστημα, θα έλεγα γενικότερα, αίσθηση του μεγέθους και του βάθος της κατάστασης», πρόσθεσε.

Για τις διαχρονικές επιδιώξεις κύκλων της Ε.Ε. σε σχέση με την Ελλάδα

«Δεν θέλανε να έχουνε μια Ελλάδα η οποία είναι θεσμικά ισότιμη και ταυτόχρονα ένα επίπεδο διαβίωσης το οποίο συγκρίνεται με το , το Γερμανικό, Γαλλικό, το Ιταλικό, το Βρετανικό», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Βενιζέλος.

Όπως είπε, «θέλουν μια Ελλάδα μέσα στο ευρώ, αλλά μια Ελλάδα η οποία να έχει ως ομόλογό της και ως συγκρίσιμες χώρες άλλες που είναι εντός ευρωζώνης. Την Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here