Βενεζουέλα: Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μαδούρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών βρίσκεται η δημοτικότητα του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Datanalisis, που διεξήχθηκε στα μέσα Ιουλίου.

Από τα στοιχεία της δημοσκόπησης υπάρχει μια τρομερή δυσαρέσκεια για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, με το 93,6% των ερωτηθέντων να την χαρακτιρίζουν ως αρνητική.

Ταυτόχρονα, αρκετοί έιναι αυτοί που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος, προκειμένου να απομακρυνθεί από τη θέση του ο πρόεδρος της χώρας πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους, ενώ γύρω στα 3/4 των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά τη μέχρι τώρα προεδρία του Μαδούρο στη Βενεζουέλα, με ενά ποσοστό της τάξης του 22,1% στον αντίποδα, που επιθυμούν την παραμονή του Μαδούρο στην ηγεσία της χώρας.

Στα τρία χρόνια της προεδρίας Μαδούρο η οικονομία της Βενεζουέλας παρουσιάζει σημάδια κατάρρευσης, μετά την βουτιά των τιμών του πετρελαίου, που αποτελεί το βασικό εθνικό εξαγώγιμο προϊόν της, με μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά και τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλες υπηρεσίες.

Σαν αποτέλεσμα, καταγράφονται επεισόδια και λεηλασίες καταστημάτων από πολίτες, ενώ ο πληθωρισμός «τρέχει» με τριψήφιο ποσοστό (πέρυσι έκλεισε στο 181%) και η αξία του μπολιβάρ έχει καταρρεύσει έναντι των βασικών νομισμάτων, «τροφοδοτώντας» τη «μαύρη αγορά».

Το βασικότερο επιχείρημα του προέδρου Μαδούρο αποτελεί για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, είναι το ότι η Βενεζουέλα δέχεται έναν «οικονομικό πόλεμο», τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε μία νέα (τρίτη κατά σειρά) αύξηση του κατώτατου μισθού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πλήγμα ως προς την αγοραστική δύναμη που έχουν οι πολίτες της χώρας, όμως βάσει της ισοτιμίας που ισχύει στη «μαύρη αγορά», τα επιδόματα και τα κουπόνια τροφίμων δεν υπερβαίνουν τα 100 δολάρια.

Τον τελευταίο καιρό, χιλιάδες Βενεζουελάνοι περνούν τα σύνορα με την Κολομβία, για να βρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, έπειτα από το επίσημο άνοιγμα των συνόρων των δύο χωρών, τα οποία είχαν κλείσει πριν από ένα χρόνο περίπου.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here