Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο εκπέμπει SOS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Σε κατάσταση «έκτακτης οικονομικής ανάγκης» κήρυξε τη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, ζητώντας από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει έκτακτες εξουσίες, που θα ασκηθούν από τον ίδιο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, αυτό σημαίνει, ότι θα κυβερνά με διατάγματα, για διάστημα 60 ημερών, έχοντας δικαίωμα παρέμβασης στους τομείς της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Η απόφασή του αυτή προέκυψε μετά την δημοσίευση των τελευταίων οικονομικών στοιχείων, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση στη χώρα, η οικονομία της οποίας στηρίζεται στο πετρέλαιο, έφτασε στο 7,1% στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ ο πληθωρισμός «εκτοξεύτηκε» στο 141,5%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βενεζουέλας, που δημοσίευσε τα στοιχεία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, έχει κατηγορήσει τον Μαδούρο, για απόκρυψη (στοιχείων) από τα τέλη του 2014.

«Αντιμετωπίζουμε μία πραγματική καταιγίδα», δήλωσε ο Μαδούρο, ζητώντας συνεργασία με τους πολιτικούς του αντιπάλους, για να ξεπεραστούν τα λάθη του παρελθόντος. «Αυτή δεν είναι μία καταιγίδα του Μαδούρο, όπως πιστεύουν πολλοί, αλλά μία κατάσταση που αντιμετωπίζει όλη η χώρα και επηρεάζει κάθε οικογένεια», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, το Κοινοβούλιο υποστηρίζει, πως πρέπει να εγκρίνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Υπενθυμίζεται, ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σε μία ιστορική αλλαγή στη χώρα, η αντιπολίτευση κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, για πρώτη φορά από το 1999.
H  Ενωση της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), ο μεγάλος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, απέσπασε την πλειοψηφία έναντι του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας (PSUV) του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here