Βενεζουέλα: Η μάχη του Καράκας-Μεγάλη διαδήλωση κατά Μαδούρο που απάντησε με συγκέντρωση καταγγέλλοντας πραξικόπημα

Μιά ιδιότυπη μάχη διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στη Βενεζουέλα. Η δεξιά αντιπολίτευση, που ελέγχει το Κοινοβούλιο, αυξάνει την πίεση της προς τον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο τον οποίον θέλει να εκδιώξει από το προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες, με κάθε δυνατό τρόπο. 

Για να επιταχύνει τα πράγματα και να υποχρεώσει τον Πρόεδρο να διεξαγάγει το λεγόμενο δημοψήφισμα αναπομπής του, μετά την συλλογή 2 εκ υπογραφών, η αντιπολίτευση οργάνωσε μια μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Καράκας.

βενεζουέλα αντιπολιτευση

Αλλά και ο Μαδούρο απάντησε με τον ίδιο τρόπο. Σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας, υποστηρικτές του πραγματοποίησαν συγκέντρωση, στην οποία ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, μίλησε ανοικτά για απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρεί η ηγεσία της αντιπολίτευσης σε βάρος της κυβέρνησης, το οποίο όμως  αποτρέψαμε όπως είπε. Αναφέρθηκε μάλιστα σε συλλήψεις παραστρατιωτικών από τη Κολομβία και υποσχέθηκε σύντομα νέες αποκαλύψεις.

Μαδουρο συγκέντρωση 2

Η ένταση είναι τόσο μεγάλη στη Βενεζουέλα που όπως λένε πολλοί, μπορεί να πυροδοτήσει εκρήξεις και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Η συγκέντρωση της αντιπολίτευσης

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην σημερινή συγκέντρωση-διαδήλωση στο Καράκας με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του Νίκολας Μαδούρο από την προεδρία.

Οπως υποστηρίζει μάλιστα η αντιπολίτευση, στην τεράστια αντικυβερνητική διαδήλωση συμμετείχαν «μεταξύ 950.000 και 1.1. εκατομμυρίων άνθρωποι» σύμφωνα με τον Χεσούς Τορεάλμπα, εκπρόσωπο του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Στρογγυλή Τράπεζα για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD).

Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του προέδρου

Την ίδια ώρα σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας μια επίσης μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του προέδρου διαδήλωνε υπέρ της παραμονής του προέδρου στην ηγεσία της χώρας.

Στην ομιλία του, ο  Μαδούρο, κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης που οργάνωσαν την διαδήλωση της Πέμπτη, ότι ετοιμάζουν πραξικόπημα ενάντια στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του. Μιλώντας ωστόσο στους οπαδούς του, είπε «έχουμε νικήσει το πραξικόπημα».

Και πρόσθεσε: Εχουμε αρχίσει κάτι νέο. Τη λαική επαναστατική αντεπίθεση». Ο Μαδούρο είπε στους συγκεντρωμένους ότι οι αρχές διέλυσαν ένα στρατόπεδο Κολομβιανών παραστρατιωτικών που συμμετείχαν όπως ισχυρίσθηκε στο πραξικόπημα, συλλαμβάνοντας 92 άτομα.

Οπως σημείωσε έχει ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Néstor Reverol, να παρουσιάσει σύντομα τα στοιχεία στους Βενεζουελάνους.

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here